Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 9 september 2010 - NRG neemt Hoge Flux Reactor Petten weer in bedrijf

NRG neemt Hoge Flux Reactor Petten weer in bedrijf

Productie medische isotopen hervat

Petten, 9 september 2010 Vanmiddag heeft NRG de Hoge Flux Reactor na een reparatie aan de koelwaterleiding in bedrijf genomen. Hiermee zijn de productie van cruciale medische isotopen en nucleaire onderzoeksactiviteiten weer gestart.

De Hoge Flux Reactor in Petten is een belangrijke schakel in de productie van radio-isotopen voor de behandeling van patiënten. Medische isotopen worden ingezet voor diagnostiek, (kanker)therapie en pijnbestrijding. De reactor in Petten produceert 60% van de Europese en 30% van de wereldbehoefte aan deze isotopen.

NRG nam de reactor in februari 2010 uit bedrijf voor een reparatie aan de koelwaterleiding. Fred Verzijlbergen, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde: Doordat de twee grootste isotopenproducten in de wereld (HFR in Nederland en NRU in Canada) allebei voor een langere periode stil lagen voor reparaties, hebben we wereldwijd te kampen gehad met ernstige tekorten aan isotopen en wachtlijsten voor patiënten. Ik ben blij dat wij vandaag deze moeilijke periode afsluiten en met kracht verder werken aan het realiseren van nieuwe productiecapaciteit. De nieuwe PALLAS reactor in Petten is dringend nodig om herhaling van deze penibele situatie in de toekomst te voorkomen.

Rob Stol, algemeen directeur NRG: Wij zijn ons zeer bewust van onze grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. NRG is dan ook verheugd dat de reactor weer is opgestart en wij onze taken kunnen hervatten. Op dit moment worden de eerste isotopen weer geproduceerd en is het onderzoek naar materialen en brandstoffen voor kerncentrales en recycling van kernafval hervat. Dagelijks worden 24.000 patiënten behandeld met isotopen uit Petten. Ziekenhuizen kunnen de eerste isotopen half september verwachten.

Reparatie koelwaterleiding

De reparatie van de aluminium koelwaterleiding, die zich in het beton bevindt, was gericht op het vernieuwen van een aantal locaties in de leiding. In augustus 2008 werd tijdens een standaardinspectie een bellenspoortje ontdekt in het primaire koelwatersysteem. Er was reeds bekend dat op een aantal plaatsen in de leiding vervormingen waren opgetreden die het gevolg waren van galvanische corrosie. Het bellenspoor zelf bestond uit minuscuul kleine gasbelletjes die bij deze vorm van corrosie ontstaan. Hoewel er geen sprake was van lekkage van koelwater, besloot NRG elk risico uit te sluiten en reparatie voor te bereiden. Op 19 februari van dit jaar werd de reactor uit bedrijf genomen voor de reparatie.

Om de medewerkers tegen straling vanuit de reactorkern te beschermen, werd een op maat gemaakte stralingsafscherming geplaatst in en om het reactorvat. Vervolgens is de koelwaterleiding, die zich in de betonnen vloer onder de reactor bevindt, vanuit de ruimte eronder benaderd door het beton te verwijderen. Na inspectie van de aluminium leidingen besloot NRG in overleg met autoriteiten, de reparatie lokaal uit te voeren. Dit betekende dat de aangetaste delen zijn verwijderd waarna op die locaties nieuw aluminium leidingmateriaal is ingelast. Voordat de leiding opnieuw in beton is gegoten, vond een uitgebreid inspectie- en testprogramma plaats. De bevoegde autoriteiten waren bij de beoordeling van deze tests aanwezig.

De reparatie is zorgvuldig voorbereid, reparatietechnieken zijn uitgebreid beproefd en getest. Zowel mensen, materialen als reparatiemethoden zijn in overleg met bevoegde autoriteiten door externe instanties gekwalificeerd. Veiligheid en gezondheid van alle bij reparatie betrokken medewerkers stonden voorop bij de reparatie. De reparatie is zonder veiligheidsincidenten verlopen en het stralingsniveau is voor alle interne en externe medewerkers ruim beneden de gestelde limiet gebleven. Er is veilig en in goed teamverband gewerkt, vertelt Stol. Een prestatie waar we met grote tevredenheid op terug kunnen kijken.

### (einde persbericht) ###

NRG (Nuclear Research & consultancy Group) is de nucleaire dienstverlener op het gebied van energie, milieu en gezondheid. Overheid en bedrijfsleven doen een groot beroep op onze producten en internationaal erkende expertise. Dagelijks werken bijna 400 medewerkers aan veilige toepassingen van nucleaire technologie voor een betrouwbare energievoorziening, een schoner milieu en een betere gezondheid. Dat varieert van de ontwikkeling van innovatieve reactorbrandstoffen tot een goede omgang met straling en recycling van radioactief restafval. Ook lopen we voorop als het gaat om veiligheid in kerncentrales en de grondstofproductie voor geneesmiddelen bij de behandeling van kanker. NRG verzorgt de bedrijfsvoering van de HFR (Hoge Flux Reactor) in Petten. Gemiddeld worden er wereldwijd 24.000 patiënten per dag met isotopen uit Petten behandeld. NRG is daarmee de op één na grootste producent ter wereld. Isotopen worden onder meer ingezet voor het stellen van diagnoses (scans), bij (kanker)therapie en pijnbestrijding.

Aanvullende informatie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Juliëtte van der Laan, NRG Persvoorlichting, 0224 564967, mobiel 06 10148943 of e-mail info@nrg.eu.

Meer informatie over de HFR reparatie is te vinden op www.nrg.eu/hfr-reparatie.

Foto en videomateriaal betreffende de reparatie kunt u downloaden via de ftp server van NRG, ftp.nrg.eu. Gebruikersnaam: NRG Wachtwoord: HogeFluxReactor.

NRG is over de volle breedte van de nucleaire sector actief. Dat varieert van productie van radioisotopen voor de medische wereld tot nucleaire techniek voor energiecentrales. Ons werk levert ook veel zogenoemde spin-off techniek op die toegepast wordt in de niet-nucleaire industrie.

NRG, Postbus 25, NL-1755 ZG Petten, Nederland, Tel +31-224564080, Fax
+31-224568912
Informatie: info@nrg.eu
Update 9 september 2010