Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 9 september 2010

MELANIE MATTHIEU WINT PHOTO ACADEMY AWARD 2010

Melanie Matthieu heeft de Photo Academy Award 2010 gewonnen. Melanie studeerde aan het Sint Lukas in Brussel, België en wint met een verhalende serie. Deze serie varieert volgens de jury van zeer abstract tot ruw, dan weer gemaakt slordig of dan juist weer heel precies gefotografeerd werk. Het geheel is een abstract verhaal dat bij de juryleden een grote indruk achter heeft gelaten. De eerste prijs bestaat uit een bedrag van 5000 euro, beschikbaar gesteld door de VandenEnde Foundation, en een publicatie in DIGIFOTO Pro.
In de overall competitie waren er eervolle vermeldingen voor Bart Koetsier, Fotoacademie Amsterdam (2e plaats) en Paul van Hulzen, Fotoacademie Amsterdam (3e plaats). Zij ontvangen respectievelijk 1.250 euro en 750 euro, beschikbaar gesteld door het Fotomuseum Den Haag. De publieksprijs werd gewonnen door Patrycja Lassocinska, Fotoacademie Amsterdam. Zij ontvangt een Leica X-1 beschikbaar gesteld door Transcontinenta.
Naast de overall prijzen heeft de jury nog elf categorieprijzen toegekend.

De Photo Academy Award
De Photo Academy Award bestaat sinds 2003 en is dé inspirerende wedstrijd voor aanstormend fotografisch talent. Pas afgestudeerde en laatstejaars fotografiestudenten kunnen prijzen winnen die hun een grote sprong voorwaarts bieden in hun carrière. Voorbeelden van deze prijzen zijn plaatsingen in toonaangevende magazines, opdrachten voor gerenommeerde reclamebureaus of exposities in musea.
(Oud)studenten van alle Nederlandse en Vlaamse academies kunnen meedoen.

In totaal hebben 175 jonge fotografen werk ingezonden, afkomstig van 19 fotografieopleidingen in Nederland en België. De deelnemers waren samen goed voor 2150 foto's en ook de nieuwe categorieën 'Fotoboek' en 'Multimedia' waren populair met tientallen fotoboeken en multimedia inzendingen.

Gerenommeerde jury
De onafhankelijke jury van de Photo Academy Award bestaat uit curatoren, beeldredacteuren en artdirectors van gerenommeerde organisaties in het werkveld. Als professionele beeldbeoordelaars weten zij als geen ander kwaliteit te herkennen in het werk van jong fotografietalent. De ingezonden foto's werden bekeken door de juryvoorzitters Carli Hermès (fotograaf) en Narda van 't Veer (UNIT) en de vakjury bestaande uit: Steven Hond, Anthon Beeke, Sacha Hapée, Willemijn van Herwijnen (Uitgeverij d'jonge Hond), Theo Audenaerd (Volkskrant Magazine), Erik Vroons (GUP Magazine), Mart Boudestein (Roorda Reclamebureau), Pieter Boons (De Winkelhaak), Femke de Wild (Frame Magazine), Luc Van De Steene (De Morgen), Edie Peters (P/f & PhotoQ), Caroline Brugman (ELLE), Suzanne Dechert (Melkweg Galerie), Ingrid Deuss (Duval Guillaume) en Wim van Sinderen (Fotomuseum Den Haag).

De winnaars
De volgende winnaars zijn door de jury beoordeeld als de nieuwe 'rising stars' op fotografiegebied:

* Overall winnares Melanie Matthieu (Sint Lukas Brussel) wint naast de hoofdprijs en een publicatie in DIGIFOTO Pro ook een expositie in Designcenter de Winkelhaak in Antwerpen.

* Linelle Deunk (Fotoacademie Amsterdam) wint een opdracht voor Roorda Reclamebureau én een opdracht voor reclamebureau Duvalle Guillaume. * Wouter Verbeylen (Sint Lukas Brussel) wint een publicatie in P/F - Professionele fotografie én een publicatie in of opdracht voor Volkskrant Magazine.

* Bart Koetsier (Fotoacademie Amsterdam) wint naast de 2e prijs overall een publicatie in of opdracht voor De Morgen.

* Frederik Buyckx (KASK Gent) wint een publicatie van een fotoboek met zijn foto's door uitgeverij d'Jonge Hond.

* Arjen Born (KABK Den Haag) wint een publicatie in GUP Magazine.
* Remco Muntz (Fotoacademie Rotterdam) wint een publicatie in of opdracht voor Frame Magazine.

* Iris Box (KABK Den Haag) wint een maand lang plaatsing van haar multimedia-inzending op de website van PhotoQ (waarvan een week op de homepage).

* De Melkweg Galerie heeft besloten om een expositie samen te stellen van al haar genomineerden: Sandra de Witte, Sylvia Heunks, Quintalle Nix, Ernst Coppejans (allen Fotoacademie Amsterdam) en Frederik Buycks (KASK Gent).

De jury over het werk van overall winnares Melanie Matthieu Uit alle genomineerden heeft de jury na intensief beraad Melanie Matthieu verkozen tot overall winnaar van de Photo Academy Award 2010. Uit het juryrapport van voorzitters Carli Hermès en Narda van't Veer: "Uit de verhalende serie is een soort abstract verhaal voortgekomen wat bij de juryleden een grote indruk achter heeft gelaten. Het mooie is, dat door elkaar heen, locaties van voor naar achter superscherp gefotografeerd zijn en de intieme momenten juist vaag en zelfs onscherp neergezet zijn om zo bewust met emoties te werken. Melanie werkt breed en gevoelig met absoluut talent voor het neerzetten van sferen en verhalen."

Uitreiking Photo Academy Award 2010
Op donderdag 9 september 2010 presenteerde Ruben Nicolai de feestelijke uitreiking van de Photo Academy Award 2010. Daar werden Melanie Matthieu en alle winnaars van bovengenoemde prijzen bekendgemaakt en in het zonnetje gezet. Het werk van alle genomineerden is opgenomen in de DIGIFOTO Pro Special Edition: TPAA 2010 en is nog tot en met zondag 26 september te zien tijdens de expositie in het Fotomuseum in Den Haag. Hierna zal de expositie doorreizen naar onder andere Amsterdam, Antwerpen, Eindhoven, Groningen en Rotterdam.

Werk van alle winnaars en genomineerden is te zien op www.photoacademyaward.com.

De Photo Academy Award is een initiatief van de Fotoacademie




Ingezonden persbericht