Vrije Universiteit Amsterdam

Reflectie als interventie

* Startdatum: 09-09-2010

* Tijd: 15.45

* Locatie: Aula

* Titel: Reflectie als interventie

* Spreker: prof.dr. G.A.M. Widdershoven

* Onderdeel: VU medisch centrum

* Wetenschapsgebied: Medisch

* Evenementtype: Oratie

Zorgverleners worden veelvuldig geconfronteerd met morele vragen in de huidige, pluralistische maatschappij. Is het de moeite waard om een behandeling met een kleine kans op succes te proberen? Is actieve levenbeëindiging een optie in de context van palliatieve zorg in een hospice? Mag je een voet tussen de deur zetten bij een dementerende vrouw die thuis geen zorg wil? Dit zijn vragen die Guy Widdershoven beantwoordt in zijn oratie `Reflectie als interventie'.

Moreel beraad probeert zorgverleners te helpen reflecteren op morele vragen. Uitgangspunt is dat ethiek geen zaak is van commissies, maar van de professionals zelf. In moreel beraad worden geen oplossingen aangedragen door externe deskundigen, maar wordt een proces van gezamenlijk onderzoek naar goede zorg ondersteund. Moreel beraad is filosoferen in de praktijk.

Moreel beraad vereist expertise van de gespreksleider en een gestructureerde methodiek. Een goede gespreksleider houdt het gesprek open. Een geschikte methodiek betrekt alle deelnemers actief bij het onderzoek. Als interventie moet moreel beraad worden geïmplementeerd en geëvalueerd. Implementatie dient erop gericht te zijn dat professionals tijd en ruimte krijgen om te reflecteren. Evaluatie vereist een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve methoden aldus Widdershoven.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam