Vrije Universiteit Amsterdam

Herinneringen en dromen van zeggenschap

* Startdatum: 09-09-2010

* Tijd: 15.45

* Locatie: Aula

* Titel: Herinneringen en dromen van zeggenschap: Cliëntenparticipatie in de ouderenzorg

* Spreker: prof.dr. T.A. Abma

* Onderdeel: VU medisch centrum

* Wetenschapsgebied: Medisch

* Evenementtype: Oratie

In de kabinetsformatie staat de ouderenzorg volop in de belangstelling. De belofte is dat er geïnvesteerd gaat worden, maar tot op heden is er vooral bezuinigd in deze sector. De nieuwe bekostiging zal leiden tot verdere verschraling van de zorg. Bovendien zijn door de marktwerking vitale onderdelen, zoals de maaltijdbereiding, gecentraliseerd of uitbesteed. Dit zegt Tineke Abma in haar oratie `Cliëntenparticipatie in de ouderenzorg'.

Oudere bewoners en hun familie voelen zich niet betrokken bij deze besluitvormingsprocessen. Anders dan verondersteld hebben zij een duidelijke mening over het verbeteren van de zorg en de kwaliteit van leven. Dat hoeft niet altijd duur te zijn. Een tweede gratis kopje koffie voor bezoekers en een goed onderhouden tuin zijn voorbeelden. Het systeem gericht op materiële reproductie heeft echter weinig oog voor de leefwereld en dagelijkse zorgen van ouderen. Zo ontstaan spanningen tussen ouderen, hun vertegenwoordigers in cliëntenraden, medewerkers en managers.

Abma geeft op basis van wetenschappelijk onderzoek een onderbouwing en methode om ouderen en hun familie te betrekken bij het beleid in verzorgings- en verpleeghuizen. Zij presenteert een dialogisch model dat structuur en houvast biedt om vanuit samenwerking te komen tot beleid dat is gegrond in de behoeften van ouderen. Een fase van consultatie geeft daarbij ruimte aan ouderen om hun stem te laten horen en zelfvertrouwen te ontwikkelen. De fase van integratie zorgt ervoor dat ideeën van ouderen in overleg met professionals worden vertaald in beleid. Tenslotte illustreert Abma met enkele succesverhalen hoe op deze wijze de actieve betrokkenheid van ouderen kan leiden tot praktijkverbeteringen en een versterking van de autonomie en zeggenschap van ouderen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam