Gemeente Midden-Delfland

Open Monumentendag, dé etalage van ons Midden-Delflandse erfgoed

logoOM

De 24ste Open Monumentendag 2010, in het weekeinde van 10 en 11 september, heeft het thema De smaak van de 19e eeuw. Dat was de eeuw van de industriële revolutie, van technologische vernieuwingen en de eeuw waarin werd teruggegrepen naar bouwstijlen uit het verleden. Tineke van Nimwegen, wethouder Cultuur en Onderwijs, vertelt dat natuurlijk ook in Midden-Delfland veel aandacht aan deze dag wordt besteed. In de negentiende eeuw nam hier vooral de ontwikkeling van de tuinbouw een grote vlucht. Daarom wordt een serie van vier artikelen aan Open Monumentendag gewijd. Ze zijn te lezen op de gemeentepagina van de krant en op de gemeentelijke website. Het informatieve vierluik wordt met dit interview met de wethouder geopend.

âHet monumentenbeleid van Midden-Delfland heeft alles te maken met onze Cittaslow-status. Die staat onder andere voor behoud van ons erfgoed, ons unieke buitengebied met zijn markante landschap, de monumentale boerderijen en de monumentale panden in de dorpen. Dat alles in zoân prachtige staat verkeert kon echter alleen gebeuren door het zorgvuldig beheer van de eigenaren. Chapeau daarvoor en voor het samenspel met onze gemeente. Het resultaat mag er dan ook zijn. De Open Monumentendag is een etalage voor ons Midden-Delflandse erfgoed waar zoveel mogelijk mensen van mogen en kunnen genieten. Het is een dag die wij gezamenlijk invullen.

wethouder Tineke van Nimwegen voor de Valbrug in Schipluiden Derde Kindermonumentendag in Midden-delfland
Zoals sinds 2007 traditie is geworden heet de eerste dag van de Open Monumentendag de Kindermonumentendag. Het idee om het tweedaagse evenement in tweeën te knippen en een prominente rol aan de jeugd toe te kennen, ontstond tijdens een gesprek dat ik met een schooldirecteur had. Het plan bleek het eerste jaar, in 2007, reeds een groot succes. Veel Midden-Delflandse scholen deden mee aan Kindermonumentendag. Ook landelijk sloeg het idee aan. Het Landelijk Comité heeft het idee, zij het onder de naam âKlassendagâ, overgenomen.

Aan Kindermonumentendag op vrijdag 10 september doen alle schoolkinderen uit dertien groepen 7 mee. Het thema De smaak van de 19e eeuw is toegesneden op het tuinbouwverleden van de gemeente. De tuinbouw kent immers drie universele en aanspreekbare momenten: zaaien, groeien en oogsten. Om te zien hoe dat in zijn werk gaat doen de kinderen op de fiets één locatie aan. Dat kan zijn de Tuinderij A. De Bruin aan de Dorppolderweg, of de Moestuin bij Hofboerderij ât Woudt, of de druivenkwekerij Nieuw Tuinzight aan de Zwethkade-zuid. In het kerkje van ât Woudt krijgen zij met een soort âverrekijkerâ inzicht in de historische waarde van het gebied. De opgedane kennis leggen de kinderen later in een werkstuk vast. Bij het opstellen van het programma en de mooie lesbrief is nauw samengewerkt met de scholen, de Monumentencommissie, de drie bedrijven en met de Bibliotheek Midden-Delfland. Ik hoop dat het programma bij de jeugd tot bewustwording leidt en dat zij meer te weten komen over de geschiedenis van Midden-Delfland. Het zou helemaal mooi zijn als het onderwerp bij de kinderen thuis straks opnieuw onderwerp van gesprek wordt.

Programma 11 september ,,de moeite waardââ
Ook het programma van zaterdag 11 september, is zeer de moeite waard. Deel 2 van het vierluik dat binnenkort verschijnt, gaat daar verder op in. In de tussentijd roep ik iedereen op de datum alvast in de agenda te noteren. Mensen die met de organisatoren mee willen fietsen langs alle locaties kunnen dat opgeven bij de organisatie. Hoe u dat doet laten wij u in een volgend artikel weten.

Alvast een voorproefje
De vereniging Midden-Delfland is mensenwerk organiseert op 11 september een fietstocht langs de monumentale bomen in en rond de gemeente. In Maasland verzorgen Hans van Buuren en Thomas Van Straalen, leden van de gemeentelijke monumentencommissie, in samenwerking met museum De Schilpen een programma over de klederdracht. Ook is een tentoonstelling van kerkelijk zilverwerk in de RK Kerk te bezichtigen. In Schipluiden organiseren Jacques Moerman en Henk Kroon, lid en adviseur van de monumentencommissie, een wandeling door de Dorpsstraat waar onder anderen de onlangs gerestaureerde (benzine)pomp, de monumentale bushalte en het pand van Bakker Hoek worden aangedaan. In Den Hoorn verzorgen Jos Lindeloof en Jelle Offringa, eveneens leden van de monumentencommissie, een fietstocht langs tuinderswoningen en tuindersbruggetjes en eindigen in ât Woudt met een bezoek aan de historische moestuin van de hofboerderij.â
Â