Universiteit van Tilburg

Persbericht 6 september 2010

Methode ontwikkeld voor analyse van rationele consumptiekeuzes bij groepen

Laurens Cherchye, hoogleraar Econometrics and Operations Research ontwikkelde een methode voor onderzoek naar hoe gezamenlijke beslissingen over de aanschaf van consumptiegoederen tot stand komen. Dat laat hij zien in zijn oratie die hij houdt op 10 september aan de Universiteit van Tilburg. Deze methode kan worden toegepast binnen studies van budgetenquêtes en experimentele analyses van consumptiegedrag.

Centraal staat de vraag: hoe wordt er beslist? Is gezamenlijk consumptiegedrag rationeel? Individuele voorkeuren moeten daarvoor efficiënt worden toegepast zodat ieders belang het beste wordt gediend. Bijvoorbeeld in gezinnen hebben alle gezinsleden hun eigen voorkeur, maar uiteindelijk moet er gezamenlijk over bepaalde aankopen een besluit vallen.

Toepassing van de methode op experimentele data leverde al op dat rationeel gedrag bij kinderen aangeleerd lijkt: naarmate ze ouder worden, handelen ze rationeler. Opvallend is een van Cherchye's voorlopige conclusies, dat als kinderen samen moeten beslissen, degenen die het langste zijn het grootste deel van de gezamenlijke consumptie naar zich toetrekken. Dat gaat ten koste van de kleinere kinderen. De conclusies sluiten aan bij ander onderzoek, waaruit blijkt dat grotere mensen in het economische leven succesvoller zijn dan kortere. Komende maanden zal Cherchye de resultaten in papers publiceren.

Prof. dr. Laurens Cherchye (1974, België) is per 1 oktober 2009 benoemd tot hoogleraar Econometrics and Operations Research. Hij combineert het hoogleraarschap met een functie als hoofddocent aan de Katholieke Universiteit Leuven. Cherchye studeerde Economische Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven en promoveerde daar in 2001 op het proefschrift Topics in nonparametric production and efficiency analysis. Vervolgens werkte hij als postdoctoral fellow voor het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (2002-2008) en tot op heden als universitair docent en hoofddocent aan de KU Leuven.