Provincie Noord-Holland

Opening tentoonstelling 'Langs duinen en dijken'

06 september 2010 -

Op vrijdag 10 september opent de commissaris van de Koningin Johan Remkes in het provinciehuis in Haarlem de tentoonstelling 'Langs duinen en dijken'.

Deze tentoonstelling is ingericht met materiaal uit de Provinciale Atlas van Noord-Holland en geeft een beeld van de bewogen geschiedenis van de Noord-Hollandse kust.

De geschiedenis van de Noord-Hollandse kust is vastgelegd op historische kaarten, prenten, tekeningen en oude en recente foto's die deel uitmaken van de Provinciale Atlas van Noord-Holland. Aangespoelde potvissen, weggeslagen kerktorens, zeventiende-eeuwse vissersdorpjes die in de negentiende eeuw uitgroeien tot drukke badplaatsen met fraaie hotels, pensions en strandpaviljoens; al deze onderwerpen zijn in beeld gebracht.

Ook de oostkust van Noord-Holland wordt belicht. Het onvoorspelbare water van de Zuiderzee heeft eeuwenlang gezorgd voor dijkdoorbraken. De enorme overstroming in 1916 leidde uiteindelijk tot de aanleg van de Afsluitdijk. Ook de ontwikkelingen van eens belangrijke havens als Kolhorn, Medemblik, Enkhuizen en Hoorn krijgen aandacht in de tentoonstelling.

Dreef Exposities
Het provinciaal bestuur laat in de serie Dreef Exposities eenmaal per jaar werk zien uit de befaamde topografische collectie van de provinciale atlas. De tentoonstelling `Langs dijken en duinen, de lange kustlijn van Noord-Holland' is tot stand gekomen in samenwerking van de Stichting Provinciale Atlas, het Noord-Hollands Archief en de provincie Noord-Holland. Gastconservator is Annelies Aerts.

Noord-Holland Biënnale
`Langs duinen en dijken' sluit aan bij de Noord-Holland Biënnale. Deze beeldende kunstmanifestatie gaat van start op 12 september op negen plaatsen in Noord-Holland en omvat tentoonstellingen, ontwerpateliers, lezingen en debatten. De Noord-Holland Biënnale maakt onderdeel uit van een serie activiteiten die met kustgemeenten onder het project `Identiteit Kustplaatsen' dit najaar worden georganiseerd om samen na te denken over de toekomst van de kustplaatsen.

Wat maakt ze uniek en authentiek? En hoe kunnen ze de identiteit versterken in hun toekomstplannen en de kwaliteit verhogen? De provincie Noord-Holland ondersteunt de gemeenten bij dit culturele traject, omdat het versterken van de kustplaatsen van groot belang is voor de Noord-Hollandse economie en een sterke identiteit de kust aantrekkelijker maakt voor zowel bewoners, ondernemers als bezoekers. Kijk voor meer informatie op: www.nhbnl.nl

Openingstijden
De tentoonstelling is tijdens werkdagen te bezichtigen van 9.00-17.00 uur. Provinciehuis, Dreef 3 te Haarlem. Ook geopend tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 11 en zondag 12 september van 11.00-17.00 uur.

De commissaris van de Koningin opent de tentoonstelling op vrijdag 10 september 2010 om 16.00 uur in het provinciehuis.
---