D66

vrijdag 10 september 2010

Ferm optreden EU nodig als Kenia internationale afspraken schendt

Europarlementslid Marietje Schaake wil maatregelen van de EU als Kenia zich niet aan internationale verdragen houdt.

al-Bashir

Schaake zei dit na afloop van een debat in het Europees Parlement over de ontvangst van de Sudanese president al-Bashir door Kenia, eind augustus. al-Bashir wordt gezocht door het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof, het ICC. Kenia is aangesloten bij het ICC en zou hem hebben moeten oppakken maar dat is niet gebeurd.

maatregelen

Schaake vindt dat Europa ferm moet optreden als het internationaal recht op deze manier wordt ondermijnd: "Als Kenia zich niet wil houden aan internationale afspraken dan moeten er wat mij betreft maatregelen volgen. De diplomatieke druk moet stevig worden opgevoerd. Te denken valt aan het op het matje roepen van de Keniaanse ambassadeur of het tijdelijk opschorten van de diplomatieke betrekkingen. In handels- en ontwikkelingshulp verdragen tussen de EU en Afrikaanse landen staan duidelijke voorwaarden voor wat de democratie en mensenrechten betreft."

straffeloosheid

"Afrikaanse partners zijn onmisbaar in het bestrijden van misdaden tegen de menselijkheid. Als de EU niet hamert op naleving van ondertekende verdragen, bestaat het risico dat mensen in heel Afrika denken dat wij straffeloosheid gedogen."

opheldering

Het D66 Europarlementslid heeft direct na het bezoek van al-Bashir aan Kenia al opheldering gevraagd aan EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Tegelijkertijd heeft de D66-fractie in de Tweede Kamer demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen vragen gesteld over de gang van zaken rond al-Bashir, die wordt gezocht wegens volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid die in de West-Sudanese regio Darfur zouden zijn gepleegd.