SNN Samenwerkingsverband Noord-Nederland


Regionaal beleid Noord-Nederland is effectief

Uit onderzoek van het bureau EIM is gebleken dat het regionaal beleid dat Noord-Nederland de laatste jaren heeft gevoerd ten aanzien van de ruimtelijk-economische ontwikkeling effectief is, alhoewel het faseverschil niet is verdwenen. In het onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, is gekeken naar het faseverschil en het voorsorteren op de Lissabonagenda (kennis en innovatie) door middel van de regionale programma's.

Faseverschil
Noord-Nederland heeft voor de periode 2000-2006 gelden ontvangen van het Rijk om het subsidieprogramma 'Kompas' uit te voeren ten behoeve van de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Noord-Nederland. Centrale doelstelling van dit programma was het wegwerken van het faseverschil in de economische ontwikkeling van Noord-Nederland ten opzichte van andere regio's in Nederland.
Uit het EIM-onderzoek blijkt ten aanzien van het faseverschil dat in de periode 2000-2009 de werkloosheid in Noord-Nederland is afgenomen terwijl er een toename van werkloosheid was in Nederland. Wat betreft de werkgelegenheid is deze in Noord-Nederland in gelijke mate toegenomen als in Nederland, waarbij het aandeel hoogopgeleiden in de periode 2000-2009 is toegenomen, maar minder dan in Nederland als geheel. Alhoewel het Bruto Regionaal Product (BRP) in Noord-Nederland is toegenomen evenals in de rest van Nederland, is het BRP wel significant lager in het Noorden.

De sectorstructuur, de structuur van sectoren als overheid, bedrijfsleven en onderwijs in het Noorden, is niet veranderd in de periode 2000-2009. Ondanks de ongunstige sectorstructuur is de creatie van banen in Noord-Nederland even hoog als in Nederland. Tot slot is de netto werkgelegenheid in de periode 2000-2006 toegenomen met circa 16.000; in de periode 2006-2008 is die verder toegenomen met 7.000 banen. EIM constateert dat het regionaal beleid verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van de toename.

Innovativiteit
In het onderzoek is ook gekeken naar de innovativiteit in Noord-Nederland. Het aantal innovatieve bedrijven ligt in Noord-Nederland relatief lager dan in Nederland; het verschil is in de periode 2000-2009 wel minder geworden. De uitgaven voor R&D zijn toegenomen in Noord-Nederland en in Nederland, maar de toename in Noord-Nederland is minder sterk. De ontwikkeling van R&D personeel is in Noord-Nederland relatief iets lager dan in Nederland. De samenwerking tussen bedrijven ligt in Noord-Nederland op een nauwelijks lager niveau dan in Nederland; in 2000 was dat verschil groter. Het aantal octrooiaanvragen ligt fors lager dan in de rest van Nederland; dat geldt ook voor de octrooidichtheid.

Agenda Noord-Nederland 2020
De uitkomsten van het onderzoek zullen worden gebruikt bij het opstellen van een visiedocument Noord-Nederland dat is gericht op de Europese subsidieperiode 2014 - 2020. Het regionaal beleid is effectief maar het Noorden heeft zeker nog een aantal uitdagingen te gaan. Ook na 2013, de huidige subsidieperiode, heeft Noord-Nederland de opgave de ruimtelijk-economische structuur verder te versterken.