Gemeente Heerenveen

op cultuurhistorisch erfgoed

Heerenveen trots op cultuurhistorisch erfgoed

Na een periode van intensief overleg met diverse partijen, is in goede samenwerking de nota `Cultuurhistorisch erfgoed' tot stand gekomen. Hierin zijn de beleidskaders vastgelegd om het cultuurhistorisch erfgoed te behouden en te beschermen. De Heerenveense samenleving is zich bewust van het belang van de lange en rijke geschiedenis van wonen, werken en leven en wil de historie graag levend houden.

Tegelijkertijd is Heerenveen een ambitieuze gemeente met een grootstedelijke dynamiek die vooruit wil. Steeds vaker speelt cultuurhistorie een belangrijke rol bij ingrepen in de ruimtelijke omgeving. Om te komen tot de nota `Cultuurhistorisch erfgoed' is uitgebreid onderzoek gedaan. De huidige situatie is geïnventariseerd en er is gedegen veldwerk gedaan. Een dergelijk grootschalig onderzoek heeft niet eerder plaatsgevonden en geeft inzicht in de ruimtelijke ontwikkelingsgeschiedenis van Heerenveen. Het geeft aanleiding om de monumentenlijst uit te breiden. Wethouder Coby van der Laan vindt het belangrijk om waardevolle en karakteristieke elementen zoveel mogelijk te bewaren voor de toekomst.

Het is nu aan de gemeenteraad om de nota definitief vast te stellen. Daarna wordt aan de hand van de gestelde kaders bepaald welke objecten op de monumentenlijst horen. Uiteraard krijgen eigenaren van (toekomstige) monumentale panden hier persoonlijk bericht van. Bovendien krijgen zij uitgebreide informatie over de consequenties en mogelijkheden.

Meer informatie over het cultuurhistorisch erfgoed vind u op onze website. U vind hier het raadsvoorstel, de erfgoednota's, de inspraaknota en de concept erfgoednota's.