GroenLinks Waterland


College vraagt en krijgt carte blanche voor uitbreiding de Dollard



In de afgelopen raadsvergadering stond de vaststelling van het stedenbouwkundig programma van eisen (SPVE) uitbreiding bedrijventerrein de Dollard op de agenda van het voorbereidende deel. Hier kunt u de bijdrage van Laura Bromet de fractievoorzitter van GroenLinks Waterland lezen. carte blanch

Voorzitter,

de vorige vergadering heb ik een lang betoog gehouden over nut en noodzaak van bedrijventerreinen in het algemeen en dat van de Dollard in het bijzonder. Want alhoewel GroenLinks twijfelde over de noodzaak van uitbreiding van dit bedrijventerrein, stonden wij open voor argumenten die ons zouden kunnen overtuigen. Het college heeft een poging gedaan ons te overtuigen, maar het spijt mij dat ik het moet zeggen, dat is niet gelukt.

Ik kan opnieuw een lang verhaal houden, maar ik wil u niet vervelen dus ik houd het kort. De provincie Noord-Holland geeft goedkeuring voor uitbreiding van De Dollard als zich daar Waterlandse bedrijven vestigen. Ik zie niet hoe dit gegarandeerd gaat worden, mocht het überhaupt al mogelijk zijn voor Waterlandse bedrijven.

Opvallend vond ik de reactie op mijn betoog de vorige keer van de heer Schröder, die graag alle bedrijven in Nederland welkom heet in Waterland. De heer Schröder weet net zo goed als ik dat het onmogelijk is een bedrijventerrein te maken voor Waterlandse bedrijven alleen. Het college geeft een hoop suggesties voor bedrijven die straks terecht kunnen op de Dollard, maar mij is in ieder geval niet duidelijk wie er echt naar de Dollard willen of kunnen, en het is de vraag of het college dat wel weet.

We vinden wel dat de Hellingweg in Broek in Waterland moet worden ontwikkeld. Alleen het College geeft geen enkele garantie dat uitbreiding van de Dollard dit zal bevorderen. En vraagt dus eigenlijk een blanco cheque om groen op te offeren voor een vage belofte. Daarmee is voor onze fractie niet voldoende aangetoond dat er nu een verstening van het Schouw moet komen.

Wij zullen daarom tegen het voorstel stemmen.

GroenLinks en de SP hebben als enige tegen dit voorstel gestemd, het voorstel is dus helaas aangenomen.

Maar voor het zover is mogen wij meestemmen met de ingediende amendementen.

* Amendement D66: nokhoogte maximaal 9 meter is een verbetering, 12 meter is echt buiten proporties.

Deze motie werd alleen ondersteund door D66, GroenLinks en de SP en is dus verworpen.

* Amendement VVD: halfslachtige poging de beeldkwaliteit te verbeteren.

Deze motie werd alleen niet ondersteund door D66 en GroenLinks en is dus aangenomen.

Laura Bromet

Fractievoorzitter GroenLinks Waterland