CNV Onderwijs


10 september 2010

Grillige rente zorgt voor sterk fluctuerende dekkingsgraad

Categorie: Pensioen

Ondanks de goede beleggingsresultaten is de dekkingsgraad eind augustus sterk gedaald naar 88%. Dit is met name veroorzaakt door een daling van de rente tot een historisch laag niveau.

Goede beleggingsresultaten
De beleggingsresultaten liggen op schema. In 2009 zijn de verliezen uit
2008 als gevolg van de kredietcrisis nagenoeg goed gemaakt. En 2010 is tot op heden ook geen slecht beleggingsjaar. Doelstelling is zo'n 7% minimaal op jaarbasis. De ontwikkeling van het vermogen is tot nu toe goed en ligt hiermee in lijn.

Grillige rente
De actuele rente vertoont momenteel een grillig verloop. In augustus is hierdoor de dekkingsgraad met 10%-punt gedaald. Omdat de rente grote uitslagen laat zien leidt dat ook tot een grote volatiliteit in de dekkingsgraad. Deze enorme variatie in uitslagen past niet bij het lange termijn karakter van een pensioenfonds. Er moet dan ook worden gekeken naar een methode waarin deze volatiliteit niet zo heftig doorwerkt.

Effect van langer leven
Ook het effect van langer leven heeft invloed op de dekkingsgraad. Op basis van de laatste CBS-cijfers heeft ABP dit effect eind 2009 in de dekkingsgraad verwerkt. De dekkingsgraad is hierdoor met 5% gedaald. In augustus werd bekend dat de levensverwachting nog veel sneller stijgt dan we tot nu toe dachten. ABP moet nog beoordelen wat de impact hiervan is op de dekkingsgraad.

Herstelplan
Met de dekkingsgraad van eind augustus loopt ABP achter op het herstelplan. Eind dit jaar neemt het bestuur van ABP een besluit over de indexatie en de hoogte van de premie. Het herstelplan van ABP gaat uit van een dekkingsgraad van 96% aan het einde van het jaar. Op basis van de werkelijke stand zal het bestuur begin 2011 moeten bekijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn. ABP doet er alles aan om verlaging van de pensioenen te voorkomen, maar er zijn geen garanties. De maatregelen in het herstelplan zijn er juist op gericht om de pensioenen niet te verlagen.

---