Vestia


10-9-2010

Industriële Kring Naaldwijk bezoekt Vestia Westland
---

De leden, die in grote getale naar de Tiendweg in Naaldwijk waren afgereisd, waren verrast over hoe complex dit project is. Hoogeland is een zogenaamde woonservicezone, wat betekent dat er een hoge kwaliteit voor het wonen en de woonomgeving geldt. Zo moeten de voetpaden goed toegankelijk zijn voor kinderwagens en is er voldoende ruimte voor wijkvoorzieningen, zoals een ontmoetingsruimte, zorginstelling en kinderdagverblijf. Maar ook geldt voor Hoogeland dat het een levensloopbestendige wijk is: in iedere fase van je leven kun je in Hoogeland (blijven) wonen. Van starter, tot gezin en als je ouder wordt.

18% sociale woningbouw
Na de presentatie werden er pittige vragen op Van Rood gevuurd. Zoals wat er gebeurt als de kassen geen energie meer afgeven? Ze legt uit "In Hoogeland hebben we sowieso een `voorraad warmte' van een half jaar. De warmte wordt immers opgevangen in de zomer en is pas in de winter nodig. In dat tijdsbestek kunnen we overstappen op een alternatief, zoals het winnen van warmte uit oppervlaktewater." Andere vraag was hoeveel sociale woningbouw er in Hoogeland komt. "Helaas komt er niet meer dan 18% aan sociale koop- en huurwoningen," vervolgt Van Rood. "Dit komt mede doordat er in het andere plandeel al veel maatschappelijke voorzieningen zijn opgenomen, zoals het politiebureau en scholen." Ook vroeg een IKN-lid of er in Hoogeland rekening is gehouden met speelplekken? "Van meet af aan hebben we samen met de gemeente gedacht aan voldoende groen, water en speelvoorzieningen voor verschillende leeftijden", besluit Van Rood.

Bedrijfsbezoek
IKN organiseert regelmatig informatieve bijeenkomsten en bedrijfsbezoeken om zo bij te dragen aan de kennisontwikkeling van haar leden en haar netwerk te versterken. Meer informatie vindt over IKN vindt u op www.ikn-naaldwijk.nl. Voor informatie over Hoogeland kijkt u op www.leveninhoogeland.nl.

Op de foto: Tinka van Rood en Juliëtte Zwinkels (voorzitter IKN) bij de maquette van Hoogeland, in de woonwinkel van Vestia Westland.


*

Over Vestia
Vestia biedt woonservice aan de bewoners van circa 73.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land. De woningen zijn verdeeld over de lokale corporaties, die werken in hun eigen wijken en buurten. Zij kennen de situatie ter plekke goed en hebben rechtstreeks contact met het lokale bestuur, plaatselijke organisaties en vooral met de bewoners. Zo is Vestia altijd in de buurt! Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe Vestia haar maatschappelijke taak vervult.