Gemeente Hoorn

Vertraging bij doortrekken van De Strip

De plannen voor het doortrekken van De Strip naar de IJsselweg lopen forse vertraging op, omdat de gemeente Hoorn nog niet over de benodigde gronden kan beschikken. De huidige eigenaren van de grond zijn bij de Hoge Raad in cassatie gegaan tegen de uitspraak van de Rechtbank dat Hoorn tot onteigening mag overgaan. Aangezien een uitspraak van de Hoge Raad pas over een jaar valt te verwachten, kan het doortrekken van De Strip niet eerder dan medio 2012 plaatsvinden, ruim een half jaar later dan gepland.

De Strip zal in de toekomst de belangrijkste toegangsweg naar de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder worden. In 2009 is een start gemaakt met de voorbereidingen om de Strip te kunnen doortrekken tot aan de IJsselweg. Een deel van de benodigde grond is nog in particuliere handen. Onderhandelingen over de verwerving van de grond liepen vast. Vervolgens heeft de gemeente Hoorn een verzoek tot onteigening ingediend bij de Kroon. Die heeft de onteigening in december 2009 bij Koninklijk Besluit goedgekeurd. Na het Koninklijk Besluit is de gemeente de gerechtelijke procedure gestart om het onteigeningsbesluit te bekrachtigen en de grondwaarde te bepalen. De grondeigenaren hebben getracht de onteigening te vertragen door te bepleiten dat de gemeente de grond niet op korte termijn nodig zou hebben. De gemeente heeft deze argumentatie met succes bestreden; de rechter heeft de onteigeningtitel uitgesproken middels een vonnis op 28 juli 2010.

Tegen deze uitspraak zijn de eigenaren op 4 augustus in cassatie gegaan. De verwachting is dat de Hoge Raad pas over een jaar uitspraak zal doen. Tot die tijd krijgt de gemeente van de eigenaren geen toestemming om ter plaatse voorbereidende werkzaamheden uit te voeren, zoals een bodemonderzoek. Hierdoor is het niet mogelijk om De Strip in 2011 door te trekken tot aan de IJsselweg, zoals tot nu toe steeds de planning was. Het tussentijds al aansluiten van De Strip op de Bangert is verkeerskundig gezien ook geen optie. Dit zou meer dan een verdubbeling van het verkeer op de Bangert en in de Kolenbergstraat veroorzaken. Om die reden is deze aansluiting nog steeds gekoppeld aan het doortrekken van De Strip tot aan de IJsselweg. Aangezien de gemeente ondertussen doorgaat met de voorbereidingen, kan de vertraging waarschijnlijk beperkt blijven tot ongeveer een half jaar.