Rijksoverheid


Ons kenmerk
PG/CI 3020606

Datum 10 september 2010

Vaccinatie tegen seizoensgriep 201052011

Geachte voorzitter,

De WHO verwacht dat influenza A/H1N1 (Mexicaanse griep) het komende griepseizoen op het Noordelijk halfrond opnieuw het dominante griepvirus zal zijn. Daarom is dit virus één van de drie virussen in het vaccin tegen seizoensgriep voor komend najaar. Vorig jaar kregen, naast de groepen die elk jaar voor vaccinatie tegen seizoensgriep in aanmerking komen, ook andere groepen met een verhoogd risico een indicatie voor vaccinatie specifiek tegen influenza A/H1N1. Het betrof kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar, huisgenoten van zuigelingen tot zes maanden en zwangere vrouwen. Daarmee is de vraag aan de orde of deze groepen ook in het seizoen 201052011 voor vaccinatie in aanmerking zouden moeten komen. Hierover heb ik de Gezondheidsraad en het RIVM in maart van dit jaar om gezamenlijk advies gevraagd.
De advisering heeft in twee delen plaatsgehad. Op 8 april 20101 hebben de Gezondheidsraad en het RIVM advies gegeven over de eventuele vaccinatie van kinderen (en/of hun huisgenoten). Op 31 augustus2 hebben zij een aanvullend advies gegeven over de eventuele vaccinatie van zwangeren. Voor beide groepen wordt vaccinatie nu niet aanbevolen. Dit oordeel is gebaseerd op deels nog niet gepubliceerde (inter)nationale studies naar het ziektebeloop van influenza A/H1N1 bij deze groepen.
Voor kinderen blijkt hieruit dat influenza A/H1N1 tijdens het seizoen 200952010 niet vaker tot ziekte en complicaties heeft geleid dan gebruikelijk. Voor zwangeren blijkt dat complicaties zoals opname op een intensive care unit (ICU) en sterfte zich voornamelijk voordoen bij zwangere vrouwen met een medische risicofactor. De Gezondheidsraad is daarom van mening dat de beperkte ziektelast onder gezonde zwangere vrouwen een algemeen vaccinatie5aanbod aan zwangeren niet rechtvaardigt. Vanzelfsprekend is seizoensgriepvaccinatie, inclusief influenza A/H1N1, wél geïndiceerd voor de gebruikelijke risicogroepen. Dit geldt dus ook voor zwangere vrouwen en kinderen met een medische risicofactor.
1 Briefadvies Vaccinatie tegen seizoensgriep 201052011
2 Advies Vaccinatie van zwangere vrouwen tegen seizoensgriep 201052011 Ons kenmerk
Pagina 2 van 2
Ik neem de aanbevelingen van de Gezondheidsraad en het RIVM over. Dit betekent dat de jaarlijkse griepcampagne gericht zal zijn op de groepen die élk jaar voor vaccinatie in aanmerking komen. Vanaf 1 oktober kunnen zij een uitnodiging voor vaccinatie van hun huisarts verwachten. Het RIVM heeft samen met het NHG weer een publieksfolder ontwikkeld die met de uitnodiging meegestuurd kan worden. Tevens heeft het RIVM posters verspreid onder huisartspraktijken, apotheken, GGD'en, ziekenhuizen en bibliotheken en onderhoudt zij de website www.rivm.nl/griepprik.
Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. A. Klink


---- --