Belgische Federale Overheid

verwezenlijkingen!"

Olivier Chastel in reactie op Voorzitter Barroso : "concrete verwezenlijkingen!"

Datum: 07 september 2010

Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel heeft vandaag tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement gereageerd op de State of the Union van de Voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso.

In naam van het Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie heeft Olivier Chastel nota genomen van de toekomstgerichte, ambitieuze aanpak van de Commissie. Die wil de strijd aangaan met de uitdagingen van dit moment en de waarden van de Unie verdedigen.

"De uitdagingen die de Voorzitter van de Commissie genoemd heeft, zitten op één lijn met de prioriteiten van het Trio Spanje, België en Hongarije, en dus met die van het Belgisch Voorzitterschap van de EU", zei de Staatssecretaris.

Volgens Olivier Chastel, "verwachten de burgers concrete verwezenlijkingen van onze instellingen, zodat ze de toekomst met meer vertrouwen tegemoet kunnen zien". Enkele van de dringende verwezenlijkingen, waarop de drie Europese instellingen zullen beoordeeld worden, zijn een efficiënt financieel toezichtsysteem, een toegankelijk en competitief gemeenschapsoctrooi en een Europese diplomatieke dienst. De Staatssecretaris benadrukte ook het belang van collectieve werkzaamheden tussen de instellingen (Europees Parlement, Europese Commissie, Voorzitter van de Europese Raad en de Hoge Vertegenwoordigster), waardoor dossiers sneller een concrete vorm kunnen aannemen.

"In deze optiek heeft het Belgisch Voorzitterschap voorgesteld om de samenwerking met het Europees Parlement te versterken waar het de aanpak van actuele prioriteiten betreft", zei Olivier Chastel. Er zijn regelmatige ontmoetingen gepland op administratief en politiek niveau om de samenwerking tussen de instellingen op te drijven. "In die zin wenst het Voorzitterschap haar werkzaamheden verder te zetten gedurende de komende 4 maanden", besloot de Staatssecretaris voor Europese zaken.