Belgische Federale Overheid

een geïntegreerde aanpak worden benaderd »

Olivier Chastel : « De situatie van de Roma moet in het kader van een geïntegreerde aanpak worden benaderd »

Datum: 07 september 2010

In het kader van de actualiteitsvragen tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement, heeft Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel het woord genomen over de situatie van de Roma in Europa, in naam van het Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

De Staatssecretaris herinnerde aan de waarden en de principes van de Unie, en aan de grondrechten, die met de invoegetreding van het Verdrag van Lissabon bindend zijn geworden. Olivier Chastel heeft vervolgens de steun van de Raad bevestigd aan de maatregelen ter bevordering van de integratie van de Roma. « Reeds tien jaar geleden geeft de Raad een globale richtlijn goedgekeurd die discriminatie op basis van ras of etnische afkomst in een aantal domeinen verbiedt, zoals beroepsopleiding, sociale bescherming en onderwijs,... », zei de Staatssecretaris. Recent werd in Córdoba nog een topontmoeting over de Roma gehouden.

« Het is in de eerste plaats aan alle lidstaten om de sociale en economische integratie te bevorderen, de samenwerking op Europees niveau geeft hieraan nog een belangrijke meerwaarde », zei Olivier Chastel in naam van het Voorzitterschap van de Raad. En ook, « het gaat hier om een gedeelde verantwoordelijkheid : alle actoren moeten voor hun integratie ijveren binnen hun eigen bevoegdheidsdomein ».

Olivier Chastel bracht ook de concrete maatregelen in herinnering die het Europees Parlement en de Raad hebben genomen ter bevordering van de inclusie van minder bedeelde burgers, door de bepalingen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling te wijzigen. « Deze kwestie moet in het kader van een geïntegreerde aanpak worden benaderd, waarbij zowel op het vlak van onderwijs, gezondheid, sociale zaken, werkgelegenheid, veiligheid en maatregelen moeten worden genomen », voegde de Staatssecretaris hieraan toe.

Het Belgisch Voorzitterschap voorziet verschillende debatmomenten over de kwestie van de integratie van de Roma : op de bijeenkomst van het Europees platform voor de inclusie van de Roma (7-17/09/2010), op de conferentie over kinderarmoede (02/09/2010), op de top over gelijkheid (14-16/11/2010) en op de conferentie over mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats (9-10/12/2010).

« Zoals aangekondigd op de Raad Algemene zaken van 26 juli, zal de integratie van de Roma verder worden opgevolgd door de EU-raad », besloot Olivier Chastel.