Belgische Federale Overheid

de Hoge Vertegenwoordigster

Wapenuitvoer : Olivier Chastel antwoordt in naam van Cathy Ashton, de Hoge Vertegenwoordigster

Datum: 08 september 2010

In het kader van de open vragen met debat tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement, heeft de Hoge Vertegenwoordigster, Catherine Ashton, het Belgisch Voorzitterschap gevraagd om haar te vervangen voor de kwestie van de wapenuitvoer.

Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel wees op de voortrekkersrol die de Europese unie speelt bij de controle van de wapenexporten op regionaal en internationaal niveau. « Het objectief is duidelijk, we willen de export verhinderen van militaire technologieën die gebruikt kunnen worden voor ongewenste doeleinden, zoals interne repressie, internationale agressie of die bijdragen tot regionale instabiliteit », zei Olivier Chastel in naam van de Hoge Vertegenwoordigster.

De Staatssecretaris antwoordde de Europese volksvertegenwoordigers dat een lidstaat die een vergunning aflevert voor een transactie die door een andere lidstaat werd geweigerd, deze beslissing voor alle lidstaten moet motiveren, en dat er systematisch een raadplegingsprocedure zal worden gehouden zodra een transactie wordt geweigerd. « In de loop van 2009 betroffen de raadplegingen tussen lidstaten een totaal van 14 derde landen », verduidelijkte Olivier Chastel. De lidstaten deelden daarna de elementen mee die ten gronde lagen aan de toekenning of de weigering van een exportvergunning naar deze bestemmingen.