Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere ontmoet Shirin Ebadi

Datum: 09 september 2010

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere heeft gisterenavond een gesprek gehad met mevrouw Shirin Ebadi, mensenrechtenadvocate die voor haar inzet de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Mevrouw Ebadi neemt vandaag overigens deel aan het evenement waarmee België en de EU de 10e verjaardag vieren van de VN-veiligheidsraad Resolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid.

Shirin Ebadi verpersoonlijkt de cruciale rol van de burgermaatschappij in de verdediging van mensenrechten over de hele wereld. Steven Vanackere steunt haar actie die in Iran vandaag meer dan ooit noodzakelijk is. Mensenrechten, en in het bijzonder de rechten van de vrouw worden systematisch met de voeten getreden. De ter dood veroordeling van Sakineh Mohammadi-Ashtiani door steniging is strijdig met de internationale engagementen van Iran. Deze onmenselijke veroordeling kan op geen enkele manier worden verdedigd en wekt onze afschuw op. De Belgische diplomatie zet zich daarom actief in voor het ondubbelzinnig herroepen van deze straf.

Met zijn EU-partners blijft België hopen op een werkelijke open dialoog met de regering in Iran over deze problematiek. Daartoe moeten door de Iraanse regering nochtans de juiste voorwaarden worden gecreëerd - vandaag is dit spijtig genoeg niet het geval.