Erasmus Universiteit Rotterdam

Rotterdam en Delft presenteren Regionale Kennis Economie agenda

Op vrijdag september 2010 vindt in Rotterdam het `Regional Knowledge Economy' congres plaats. Op dit congres presenteren de gemeenten Rotterdam en Delft, de gezamenlijke hoger onderwijs instellingen TU Delft, Erasmus Universiteit, Hogeschool InHolland en Hogeschool Rotterdam en het bedrijfsleven, verenigd in de EDBR (Economic Development Board Rotterda) hun gemeenschappelijke Regionale KennisEconomie agenda. 'Deze gezamenlijke agenda is voor ons het kompas om de komende periode mee aan de slag te gaan en de internationale economische kracht en veerkracht van de regio te vergroten. Het gaat hierbij niet om woorden, maar daden', aldus Marco Waas, voorzitter van de Review Steering Committee for the OECD review.

De agenda is een antwoord op het vandaag gepubliceerde OECD rapport Higher education in regional and city development - Rotterdam. Het rapport onderkent de hoge ambitie en de grote hoeveelheid initiatieven, projecten en beleid van hoge kwaliteit. Met ruim 70.000 HO-studenten vormen Rotterdam en Delft samen de tweede onderwijsregio van Nederland. Dit is een belangrijke factor in het creëren van economische spin-off en kansen voor de regio.

De OECD concludeert echter ook dat er een groot gebrek is aan verbinding en dat er sprake is van fragmentatie. Ook de afgelopen donderdag verschenen Global Competitiveness Index 2010-2011 van het World Economic Forum bevestigt dat Nederland, en ook deze regio, nog steeds achterloopt met innovatie. De regio heeft baat bij meer focus, duurzame samenwerking en afstemming tussen de zogenaamde `triple helix' (kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven). De Regionale Kennis Economie agenda zal daar een krachtige impuls aan geven. De agenda verbindt, versterkt en versnelt vier grote speerpunten. Clean Tech Delta
De Clean Tech Delta moet de new green deal voor innovaties in een aantal kansrijke schone technologieën in de regio Rotterdam - Delft worden. Het is een gezamenlijke inspanning van kennisinstellingen, bedrijven en de overheid, waarbij inmiddels 42 partijen zijn aangesloten.

Medische Delta & Zorg
De regio kent een bijzonder hoog innovatief potentieel op het gebied van gezondheid. Het Erasmus MC, de TU Delft en de Universiteit Leiden/LUMC, verenigd in de 'medische delta, en de Hogeschool Rotterdam zijn de voornaamste centra voor medische kennis, onderzoek, en opleidingen in de regio. Zij genereren veel bedrijvigheid die zich graag in directe nabijheid vestigt.

Talentontwikkeling
De kennisinstellingen willen het talent dat onmiskenbaar bij de verschillende groepen aanwezig is opsporen en begeleiden in het succesvol kunnen doorlopen van een studie in het hoger onderwijs. Dat vergt een meervoudige aanpak. De EUR, INHolland en de Hogeschool Rotterdam werken bij dit thema samen met de gemeentelijke diensten en de partners van het Rotterdams Onderwijs Beleid.

Gebiedsgericht innovatiebeleid: campus, stad & regio In de regio zijn er ambitieuze plannen voor bestaande campussen, kennisintensieve bedrijvigheid en (studenten)voorzieningen: EUR Woudestein Campus, de Kennis-As en Science Port Holland (SPH) met het Medisch cluster rond Hoboken, de RDM-campus, Stadshavens, Schieveen, Technopolis, campus TU Delft en TIC-Delft.