Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie J. de Haan

Titel proefschrift
Towards Transition Theory

---

Promotors:
Prof.dr.ir. J. Rotmans

---

Datum
10 september 2010 09:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)

Inspelen op maatschappelijke veranderingen: hoe moet dat?

Begrip van transities kan leiden tot beïnvloeding

Onze maatschappij moet inspelen op veranderingen, naar een duurzame energievoorziening of vanwege klimaatverandering. Daar zijn bijzondere en ingrijpende veranderingen voor nodig: transities. Zoals in het verleden mobiliteit en landbouw transities hebben doorgemaakt in een niet duurzame richting. Maar hoe werkt dat? Misschien kunnen we transities beïnvloeden, als we ze beter begrijpen. In zijn proefschrift Towards Transition Theory (Transitietheorie Tegemoet), dat hij vrijdag 10 september 2010 verdedigt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, levert Hans de Haan hiervoor gereedschap aan.

Door transities te beschouwen als ingewikkelde verhalen die uiteengerafeld kunnen worden in deelverhalen met plotwendingen kunnen deze complexe, grootschalige processen inzichtelijk gemaakt worden. In zijn proefschrift beschrijft de Haan op deze manier de transities in anderhalve eeuw Nederlandse gezondheidszorg, met deelverhalen over de transities naar verregaande specialisatie en het systeem rond financiering en verzekering. De systematische manier van transities beschrijven van de Haan leent zich ook goed om computermodellen op te stellen voor de verkenning van toekomstige transities, bijvoorbeeld naar een duurzame waterhuishouding of energievoorziening.

De Haan deed al enige tijd post-doctoraal onderzoek aan de TU Delft aan verwante onderwerpen. Na zijn promotie wordt hij research-fellow aan het Monash University's Centre for Water sensitive Cities in Melbourne, Australië. Hij gaat daar zijn werk en kennis toepassen op steden zoals Melbourne, die gevoelig zijn voor de met klimaatverandering gepaard gaande waterproblemen.