Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Wedstrijd gezond overblijven op basisschool

10 sep 2010

Leerlingen van groep 5 t/m 8 van de basisschool kunnen meedoen met de receptenwedstrijd âDe beste schoollunch van Nederlandâ. Deze wedstrijd duurt van 6 september tot 30 oktober. De leerlingen worden uitgenodigd zelf een gezonde en lekkere schoollunch te bedenken. De winnende school ontvangt een mobiele keuken.

Ter ondersteuning ontvangen docenten kosteloos het bijbehorende lesmateriaal.
Docenten kunnen de school nog inschrijven tot 16 september via www.smaaklessen.nl/debesteschoollunch

Leerlingen maken in groepjes een lekkere, gezonde en verantwoorde lunch. Ze kunnen zowel een koude als warme lunch maken. Belangrijk is wel dat de leerlingen nadenken over welke ingrediënten zij gebruiken. De lunch moet voldoen aan de drie pijlers: lekker, gezond en verantwoord.
Het beste idee wordt in beeld gebracht in een flitsende reportage.

Week van de Smaak
De receptenwedstrijd is een onderdeel van de Week van de Smaak, die op 19 september begint. Dit is een jaarlijks evenement waarin gezonde en eerlijke voeding onder de aandacht wordt gebracht van een breed publiek, met nadruk op ambachtelijke, seizoensgebonden, natuurzuivere, duurzame en streekgebonden producten.

Voedingscentrum, Nederlandse Hartstichting en Lidl De wedstrijd is een actie van Smaaklessen & SchoolGruiten, het Voedingscentrum, de Nederlandse Hartstichting en Lidl. Leerlingen uit groep 7 en 8 die meedoen aan de receptenwedstrijd âDe beste schoollunch van Nederlandâ, krijgen aanvullend een vrolijk tafelkleed, vol met leuke eetweetjes. Dit tafelkleed wordt aangeboden door het Voedingscentrum.
Gelijktijdig met de wedstrijd op scholen vindt ook een wedstrijd plaats in de supermarkt Lidl. De beste ideeën van de scholen en de beste ideeën van de jonge bezoekers in de supermarkt worden gebundeld in een kinderkookboek. De opbrengsten van het boek komen ten goede aan de Nederlandse Hartstichting.

Steunpunt Smaaklessen & SchoolGruiten
Steunpunt Smaaklessen & SchoolGruiten biedt basisscholen twee educatieve programmaâs over voeding en voedsel. Smaaklessen is een lesprogramma over smaak, voeding en voedsel. Het ervaren en beleven van voedsel staat centraal. SchoolGruiten is een programma waarbij leerlingen twee keer per week groenten en fruit eten op school. Het Steunpunt is gevestigd bij Wageningen University en werkt nauw samen met het Voedingscentrum.
Smaaklessen wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. SchoolGruiten wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.