Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van vrijdag 10 september

Alkmaar, 10-09-2010 o 14.00 uur

Extra toezicht op landbouwvoertuigen

Harenkarspel-Zijpe, vrijdag 10 september

Evenals vorige jaren besteedt de politie ook dit jaar weer extra aandacht aan landbouwvoertuigen. Speciale aandacht dit keer voor de wijze waarop kuubskisten op aanhangwagen zijn vastgezet.

Landbouwvoertuigen komen in deze tijd van het jaar vaak op de openbare weg om landbouwproducten van het land naar de schuur te brengen. Soms ontstaan hierdoor op de smalle polderwegen gevaarlijke situaties door tractoren en aanhangwagens die niet zijn voorzien van goed werkende verlichting of reflectoren, combinaties die veel te hard rijden of op onjuiste wijze zijn beladen.

'Wie kent niet de steeds groter wordende landbouwvoertuigen die vaak hard door de dorpen rijden', zegt Anne Kees Meines, wijkagent van de politie in Harenkarspel. 'Wie is niet eens een niet- of slecht verlichtte landbouwcombinatie tegengekomen op een donkere weg buiten het dorp of een aanhanger die zo breed beladen is dat hij bijna de hele rijbaan in beslag neemt. Zomaar voorbeelden van weggedrag waarover de politie veel klachten binnen krijgt.' En daar komt dit jaar dus de controle op kuubskisten bij. Meines: Volle kisten zijn zo zwaar dat de tractorbestuurder er vanuit gaat dat zon kist wel blijft staan op de aanhanger. Maar juist als zon kist in een scherpe bocht of bij een verkeerde beweging begint te schuiven, is er geen houden meer aan. Kisten moeten dus op goede wijze zijn vastgezet, bijvoorbeeld met spanbanden.

Er wordt gelet op de volgende onderwerpen:


- overschrijding van de maximum snelheid van 25 km per uur binnen en buiten de bebouwde kom,


- modder dat op de weg achterblijft,


- de wijze waarop lading is afgedekt en vastgezet,


- de breedte van combinaties en de breedte van de lading,


- de aanwezigheid van spiegels, goed werkende verlichting en afgeknotte driehoeken op het achterste voertuig.

Anne Kees Meines: 'Ik heb er alle begrip voor dat boeren van een naar hun land moeten rijden en dat enige overlast niet te vermijden is. Maar de verkeersveiligheid staat voor ons voorop.

Rijden tijdens ontzegging

Zwaag, donderdag 9 september

Op donderdagmiddag omstreeks 17.45 uur zag de politie op de Dorpsstraat in Zwaag een 21-jarige man uit Zwaag op een bromfiets rijden. Bij controle bleek de man niet meer in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Het rijbewijs dat de man had gehad was ingevorderd. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Twee keer op de bon

Alkmaar, donderdag 9 september

Op donderdagmiddag omstreeks 13.45 uur kreeg een 45-jarige vrouw uit Alkmaar op de Frieseweg in haar woonplaats een bekeuring omdat zij niet handsfree in haar auto zat te bellen. Nadat de bekeuring was uitgeschreven reed zij weg, om tien meter verderop haar auto te keren. Bij het terugrijden stak zij haar middelvinger op naar de politieman en schreeuwde door het open raam hard: Hufter. Op de Nieuwe Schermerweg werd zij opnieuw aan de kant gezet. Dit keer kreeg zij een bekeuring wegens belediging.

Bromfietscontroles

Regio, vrijdag 10 september

De politie zet zich dagelijks in om de verkeersveiligheid te vergroten. Dit doen we door gericht toezicht te houden op verkeersgevaarlijke weggedeelten, veelvoorkomende overtredingen en op weggebruikers die vaak bij ongevallen betrokken zijn. Verkeer is een speerpunt waarbinnen bromfietsers speciale aandacht krijgen. Regelmatig worden bromfietscontroles gehouden. Soms gaat het om georganiseerde grotere controles, maar meestal vinden de controles plaats tijden reguliere politiesurveillances. Op donderdagmiddag en avond werden op verschillende plaatsen controles gehouden. Een opsomming:

Castricum, donderdag 9 september

Op donderdagavond omstreeks 19.40 uur werd op de Beverwijkerstraatweg in Castricum een 22-jarige Alkmaarder op een bromfiets gecontroleerd. Op de rollentestbank bleek de snorfiets een constructiesnelheid had van 58 km per uur. Omdat dat meer dan 20 km te hard was werd het kenteken van de bromfiets ingevorderd.

Eerder op de dag, op dezelfde plaats, om 16.35 uur, kreeg een 17-jarige Castricummer een bekeuring wegens het rijden op een opgevoerde bromfiets. Zijn brommer bleek een constructiesnelheid te hebben van 67 km per uur. Ook hij moest zijn kentekenbewijs inleveren.

Alkmaar, donderdag 9 september

Op donderdagmiddag omstreeks 17.00 uur kreeg een 17-jarige jongen uit Heiloo een bekeuring omdat hij op de Willem de Zwijgerlaan in Alkmaar op een opgevoerde bromfiets reed. Het voertuig bleek een constructiesnelheid te hebben van 45 km per uur. Dat is 15 km harder dan de toegestane 30 km per uur.

Tussen 19.00 en 21.00 uur werd een grote bromfietscontrole gehouden op de Vondelstraat. In totaal kwamen 16 bromfietsen op de rollentestbank. Hiervan bleken er 8 opgevoerd te zijn. Een 18-jarige Heerhugowaarder kreeg daarbij een bekeuring. Zijn snorfiets reed 48 in plaats van 30 km per uur. Uit onderzoek bleek dat het kenteken van zijn snorfiets al eens eerder was ingevorderd omdat de snorfiets was opgevoerd. Ook dit keer moest hij zijn kentekenbewijs inleveren.

Wognum, donderdag 9 september

Op donderdagmiddag omstreeks 16.45 uur controleerde de politie op de Nieuweweg in Wognum een 17-jarige jongen uit Hoogwoud. Zijn bromfiets reed 75 km per uur. Hij kreeg een bekeuring en moest zijn rijbewijs inleveren.

GHBgebruiker naar ziekenhuis

Sint Pancras, vrijdag 10 september

Op vrijdagmorgen, kort na middernacht kreeg de politie melding van een persoon die op de Bovenweg stond te schreeuwen. Hij urineerde overal tegen aan en leek ernstig de weg kwijt te zijn. Ter plaatse bleek het om een 27-jarige Alkmaarder te gaan, een bekende GHBverslaafde. Hij werd voor onderzoek en behandeling overgebracht naar het Medisch Centrum in Alkmaar.

Lekker koppie thee

Den Helder, donderdag 9 september

Op donderdagmiddag omstreeks 13.50 uur zag de politie dat in een achtertuin van een woning aan de J. Huygen van Linschotenstraat in Den Helder zeven hennepplanten stonden. De planten hadden een aardige groeispurt gemaakt want ze hadden een haag gevormd van vijf meter lang, anderhalve meter diep en ruim twee meter hoog. De eigenaar, een 40-jarige man, verklaarde dat de planten voor eigen gebruik waren. Hij maakte er thee van. De politie heeft de planten gerooid.

Beroving in het park

Hoorn, vrijdag 10 september

Op vrijdagmorgen omstreeks 00.45 uur werd een 23-jarige man uit Zwaagdijk-West overvallen in het park Risdammerhout in Hoorn. De man reed op een fiets en kwam door het Vredehoffietstunneltje het park ingereden. Hier werd hij tegengehouden door een man die hem van zijn fiets sleurde. Hij greep het slachtoffer direct in een verwurging. Een tweede persoon kwam op het slachtoffer aflopen. Hij bedreigde het slachtoffer met een mes. Het slachtoffer moest zijn portemonnee afgeven. Na de overval vertrokken beide verdachten. Overvaller één was een negroïde man, 1,70m tot 1,80 lang, slank postuur en tussen de 16 en 20 jaar oud. Hij droeg zwarte kleding met een capuchon. De man sprak goed Nederlands.

De tweede overvaller was eveneens een negroïde man met een lengte van ongeveer 1,80 meter en een leeftijd van 18 tot 22 jaar. Hij had een normaal postuur en droeg een kort getrimd baardje. Hij ging gekleed in een donkere spijkerbroek en een dikke zwarte trui.

De politie in Hoorn zoekt getuigen van de overval of naar mensen die de overvaller op basis van het signalement herkennen. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Vreemde man in woning

Den Helder, vrijdag 10 september

In de nacht van donderdag op vrijdag, rond middernacht, werd er ingebroken in een woning aan de Basstraat in Den Helder. De 53-jarige bewoonster lag in bed toen er plotseling een man de slaapkamer binnen kwam. Bij het zien van de bewoonster ging hij er via de tuindeur vandoor. De man heeft vermoedelijk niets weggenomen. Onderzoek wees uit dat hij vermoedelijk door een klein raampje was binnengekomen.

De inbreker was een blanke man met een lengte van 1.60 tot 1.70 meter lang. Hij was 30 tot 40 jaar oud en had een breed postuur. Hij ging gekleed in een donkere spijkerbroek, donkere schoenen en een licht T-shirt. Hij had kort haar of was kalend.

De politie in Den Helder zoekt getuigen van deze inbraak of personen die de inbreker herkennen van het signalement. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Gestolen fiets

Alkmaar, donderdag 9 september

Dat de politie verscherpt toezicht houdt op gestolen fietsen bemerkte een 45-jarige Alkmaarse toen zij op de Kanaaldijk in Alkmaar werd aangehouden. De vrouw reed op een vrij nieuwe damesfiets waarvan het slot was verwijderd. Onderzoek wees uit dat de fiets te boek stond als gestolen. De vrouw kreeg een proces-verbaal en de fiets werd in beslag genomen.

Hennepkwekerij

Callantsoog, donderdag 9 september

Op donderdagmiddag stelde de politie een onderzoek in in een schuur aan de Callantsogervaart in Callantsoog. In het pand werd een hennepkwekerij aangetroffen. Een 47-jarige man uit Callantsoog werd als verdachte aangehouden.

In de schuur trof de politie een in werking zijnde kwekerij aan met daarin ruim 300 planten. De hennep en de apparatuur (lampen, filters ed) werden in beslag genomen.

Geen hennep tijdens rooidag

Heerhugowaard, vrijdag 10 september

In Heerhugowaard, Broek op Langedijk, Schermerhorn en De Rijp werden donderdag 9 september zeven panden gecontroleerd tijdens een henneprooidag.

In Heerhugowaard werden drie panden gecontroleerd op De Mark, Tuin van Lugh en de Galvanistraat. In geen van de panden werd hennep aangetroffen. Ook op de Prins Hendrikkade in Broek op Langedijk, op de Haringbuis in Schermerhorn en op de Wevershof in De Rijp werd niets aangetroffen. Alleen in een pand aan de Oosterweidestraat in Schermerhorn werden 24 hennepplanten aangetroffen.

Aanrijding met letsel

Alkmaar, vrijdag 10 september

Op vrijdagmorgen omstreeks 12.00 uur raakte een 51-jarige vrouw uit Alkmaar ernstig gewond bij een verkeersongeval op de Koedijkerstraat in Alkmaar. De vrouw reed op een fiets en kwam door nog onbekende oorzaak onder een vrachtwagen terecht die bestuurd werd door een 38-jarige Amsterdammer. De vrachtwagenchauffeur had juist gelost en zijn wagen gekeerd. Toen hij wegreed, heeft hij de vrouw aangereden. De vrouw kwam bekneld onder de voorzijde van de vrachtwagen en werd zo ongeveer 15 meter over het wegdek meegesleurd. Hierbij kwam zij (gelukkig) niet onder een van de wielen terecht. De vrachtwagenchauffeur had niets van de aanrijding gemerkt en moest door omstanders worden gewaarschuwd.

De vrouw werd uit haar benarde positie gered door de brandweer. Zij werd voor behandeling overgebracht naar het Medisch Centrum in Alkmaar.