Gemeente Achtkarspelen


Geslaagde survivaldag voor kinderen

Op donderdag 9 september was het feest voor de kinderen in Kootstertille! De deelnemers van het project `HARTstikke gezond in Kootstertille' hielden een survivaldag. Hiermee werd het succesvolle project na vier jaar afgesloten. Wethouder Klaas Antuma van de gemeente Achtkarspelen deed onder andere mee aan het boogschieten en trotseerde het het woeste water in een kano.

De hele dag zijn basisschoolkinderen heerlijk in de buitenlucht actief bezig geweest met kruipen, klimmen, rennen, slingeren, schieten en kanoën. Voor de peuters was zelfs een minisurvival op touw gezet. De gebroeders Postumus van de lokale survivalclub Stichting Survivalclub Kootstertille hadden de organisatie in handen. Ze hebben het uitstekend gedaan, de dag verliep vlekkeloos.

Het project `HARTstikke gezond' is volgens Antuma `een schot in de roos', omdat het bewustwording tot stand heeft gebracht dat gezond leven belangrijk is. "We kunnen stellen dat de omstandigheden in Kootstertille om gezond te kunnen opgroeien zijn verbeterd. Het is nu zaak om wat geleerd is vast te houden", aldus wethouder Antuma.

Twee van de drie scholen en de peuterspeelzaal hebben toegezegd structureel binnen de school te willen werken aan gezondheid. Hiervoor gaan ze eerst bekijken wat al goed gaat en wat nog beter kan. Vervolgens worden er per lokatie concrete afspraken op papier gezet en natuurlijk in praktijk gebracht. Wat spreek je bijvoorbeeld samen met de ouders af over traktaties in de klas? Dit gebeurt onder begeleiding van GGD Fryslân onder de noemer Gezonde School Fryslân. "Een prima initiatief, hiermee worden de prima resultaten van het project Hartstikke Gezond geborgd", aldus Antuma.

Naast de gemeente Achtkarspelen namen ook Stichting Timpaan Welzijn, GGD Fryslân, basisscholen, sportverenigingen en peuterspeelzalen deel aan het project. De gemeente had de projectleiding, GGD Fryslân coördineerde het project. In het najaar komt GGD Fryslân met een officieel rapport met de onderzoeksresultaten van het project Harstikke Gezond in Kootstertille.