D66

vrijdag 10 september 2010

Streng migratiebeleid benadeelt Nederlandse burgers

Nederland is een van de strengste landen van Europa op het gebied van gezinshereniging en gezinsvorming, blijkt uit een artikel van dagblad De Pers. Nederlandse burgers met een partner buiten de EU lopen tegen strengere procedures dan inwoners van andere EU-lidstaten. Dit leidt tot ongelijke behandeling van Nederlanders ten opzichte van andere Europese burgers. "Nederland loopt uit de pas door een strenger beleid te gaan voeren. D66 wil geen nieuwe obstakels, maar één Europees beleid op het terrein van asiel en migratie. Alleen op deze manier kun je gelijke rechten garanderen", aldus D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Omzeilde regels

De Europese Unie werkt al jaren aan een gemeenschappelijk asiel- en migratiebeleid, maar de procedures verschillen nog van land tot land. "Het is onzinnig om de regels verder aan te scherpen wanneer omringende landen afwijkende normen hanteren. Wie het nationaal vreemdelingenrecht wil omzeilen kan gewoon naar België verhuizen waar soepele regels gelden", legt Schouw uit. D66 verzoekt de minister van Justitie concrete stappen te nemen om sluiproutes te voorkomen.

Freelancers

Personen die niet in loondienstverband, maar bijvoorbeeld als freelancer werken, lopen vaker tegen het strenge beleid van Nederland aan. Gerard Schouw: "Het kan niet de bedoeling van het kabinet zijn om ondernemers te belemmeren". D66 heeft de regering gevraagd om de eis voor een vast inkomen bij te stellen voor zelfstandige ondernemers.