Gemeente Meppel


Nader onderzoek bruggen scholeneiland Haveltermade

In het Wijkontwikkelingsplan uit 2005 is vernieuwing van delen van Haveltermade in Meppel opgenomen. Eén van de te vernieuwen delen is Tuin & Park tussen de Schaperstraat, de Wibautstraat en een zijtak van de Wold Aa. Daar zijn in het afgelopen jaar door Woonconcept Vastgoed woningen gebouwd. In maart 2010 is met de bewoners van het gebied en de eigenaren van de - inmiddels opgeleverde - woningen gesproken over een plan voor de inrichting van de straten en het gebied langs het water.

Bruggen
Onderdeel van het inrichtingsplan is de bouw van een brug naar De Diedel en Villa Mobila in het verlengde van het nieuwe deel van de Schaperstraat. Deze nieuwe brug zou de twee bestaande bruggen over de zijtak van de Wold Aa kunnen vervangen. Om de bereikbaarheid en het veilig gebruik van De Diedel en Villa Mobila te kunnen garanderen is een brug voorzien die minimaal voertuigen van hulpdiensten kan dragen. De bouw van de nieuwe brug en de daarop volgende sloop van de twee bestaande bruggen kan volgens de huidige planning begin 2011 worden afgerond.

Monument
In de loop van 2009 is door de Provincie Drenthe met de Gemeente Meppel gesproken over het aanwijzen van de drie (voormalige) scholen op het eiland als provinciaal monument. 23 november 2009 heeft de Provincie Drenthe bericht dat er een voornemen tot aanwijzen is voor het hele complex, inclusief de 2 bruggen over de zijtak van de Wold Aa.

Vergunning
In januari 2010 is door de Gemeente Meppel een sloopvergunning aangevraagd voor de 2 bruggen over de zijtak van de Wold Aa. Die vergunning is een maand later verleend. Hiertegen zijn geen bezwaren ingediend. Als voorbereiding van de aanvraag van de sloopvergunning heeft de Gemeente begin november 2009 onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van sloop van de twee bruggen. Bij het verlenen van de vergunning is het voornemen tot aanwijzen door de Provincie van beide bruggen als onderdeel van het monumentencomplex niet in de overwegingen betrokken.

Nader onderzoek
Burgemeester & Wethouders starten daarom nu nog niet de bouw van de nieuwe brug en de sloop van de 2 bestaande bruggen, zodat kan worden nagegaan of het niet betrekken van de aanwijzing van de Provincie in de overwegingen invloed heeft op de afronding van de inrichting van het gebied.

Gevolgen
De bewoners en eigenaren van de woningen aan de Schaperstraat en de Wibautstraat, en de gebruikers van De Diedel en Villa Mobila zullen worden geïnformeerd over de mogelijke verandering in de planning van de voorgenomen werkzaamheden in het gebied.