Sinds 11 september moeten Nederlandse moslimjongeren kunnen incasseren

10/09/2010 16:28

Multiculturele Televisie Nederland

De dag na 9/11 moest elke moslimjongere de vraag beantwoorden waarom hun geloof dit toestaat. Waarom de Islam tot wandaden aanspoort, waarom ze conservatief zijn en de leer niet hervormen. Na iedere aanslag en na elk incident krijgen ze dezelfde vragen.

Tegelijkertijd wordt het incasseringsvermogen van deze jongeren zwaar op de proef gesteld, als mensen en politieke partijen het nodig vinden om kwetsende opmerkingen te maken over de Islam.

Hoe gaan moslimjongeren om met dit dilemma: aan de ene kant is er de plicht je steeds maar weer te verantwoorden, aan de andere kant is er de veronderstelling dat je elke belediging moet leren verdragen.

In de eerste aflevering van Z.O.Z. spreekt Anil Ramdas hierover met de voorzitter van de Poldermoskee Yassmine El Ksaihi, de woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omgeving Khalil Aitblal en antropoloog Martijn de Koning, die onderzoek deed naar de religieuze identiteit van Marokkaanse jongeren in Nederland.

Z.O.Z. is een wekelijks discussieprogramma van de VPRO over samenleving en diversiteit, waarin presentator Anil Ramdas spreekt met gasten uit de wereld van politiek en cultuur.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://weblogs.vpro.nl/zoz/