Politie Haaglanden

Extra persbericht 10 september

Haaglanden, 10-09-2010

Politie Haaglanden niet langer onder preventief toezicht

Korps houdt alle handen aan de kar

De minister van Binnenlandse Zaken (BZK) heeft besloten in 2010 geen verdere invulling te geven aan het preventieve toezicht, waaronder hij Politie Haaglanden had gesteld.

Op 10 maart 2010 had de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten om Politie Haaglanden, op basis van de ingediende begroting 2010 en volgend onder preventief toezicht te stellen. De minister gaf daarbij als overweging dat het niet aannemelijk is dat in de periode 2010 2014 een begrotingsevenwicht tot stand zal worden gebracht.

De begroting weerspiegelde de nijpende financiële situatie waarmee Politie Haaglanden te maken heeft. Het korps staat daarin overigens niet alleen: op basis van de ingediende begrotingen voor 2010 worden in totaal 13 van de 25 regionale politiekorpsen door de minister onderworpen aan preventief toezicht.

Daarbij komt, dat de begrotingstekorten direct samenhangen met de personeelslasten. Politie Haaglanden doet er alles aan om op de korte termijn de operationele sterkte op peil te houden. Ook de Minister vindt dat belangrijk.

Waarin Politie Haaglanden zich - dankzij een zorgvuldig financieel beheer in het verleden - ten opzichte van andere korpsen in positieve zin onderscheidt, is de mogelijkheid om exploitatietekorten de komende jaren te dekken uit het eigen vermogen. De afspraken die zijn gemaakt tussen de korpsbeheerders en de minister maken dat ook mogelijk. In de begrotingsstukken van Politie Haaglanden werd bovendien tevens geschetst met welke maatregelen in 2016 weer tot een sluitende begroting kan worden gekomen.
De korpsbeheerder heeft dan ook in overleg met Regionaal College bezwaar gemaakt tegen de beslissing van de minister.

Mede op basis, van een door een externe accountant in opdracht van BZK, uitgevoerde second opinion de begroting 2010 is vast komen te staan dat het niet realistisch is (zonder op korte termijn drastisch in te grijpen in de personele sterkte) om binnen de lopende meerjarenbegroting 2010-2014 de begroting weer in evenwicht te krijgen. Wel wordt het vertrouwen gedeeld, dat in 2016 weer begrotingsevenwicht zal zijn bereikt. Er is overeenstemming bereikt tussen BZK en Politie Haaglanden over een scenario dat op basis van de ingediende begroting 2010 en volgend daartoe moet leiden. Dit scenario wordt opgenomen in de begroting 2011 en volgend.

Op grond hiervan heeft de minister besloten in 2010 geen verdere invulling te zullen geven aan het preventieve toezicht. Politie Haaglanden en BZK gaan ervan uit dat bij uitvoering van de met het departement gemaakte afspraken er ook in 2011 geen aanleiding zal zijn om preventief toezicht in te stellen.

Alle handen aan de kar
Korpschef Henk van Essen is tevreden met het besluit van de minister om het financiële toezicht op te heffen. Zoals ook de begroting voor 2011 laat zien, doen we er alles aan om alle handen aan de kar te houden. Op dit moment hebben we echter meer mensen in dienst dan we hadden beoogd. Dit heeft alles te maken met de beperkte uitstroom, als gevolg van de nijpende situatie op de arbeidsmarkt. Goed financieel beheer heeft er echter toe geleid dat we voldoende eigen vermogen hebben opgebouwd om tot 2014 onze huidige operationele sterkte op peil te houden. De reeds afgekondigde bezuinigingen leiden dus nog niet tot minder blauw op straat en bij de recherche. Vanaf 2014 wordt dit echter een ander verhaal.

Keuzes maken
Ook nu al is het echter zaak om bij de inzet van de per definitie schaarse - politiecapaciteit keuzes te maken: We moeten ons eerst en vooral richten op de zaken die er toe doen, legt Van Essen uit. Dit jaar zijn we er daarom mee begonnen om ons nog meer te richten op de zogenoemde hot crimes. Ook in de toekomst zal het korps zich nadrukkelijk focussen op delicten, die een grote impact hebben op de veiligheidsbeleving van de burger, zoals overvallen en woninginbraken. Dat kan gevolgen voor het totaal aantal verdachten dat aan het OM wordt aangeleverd. De inzet op zwaardere delicten vergt echter meer politiecapaciteit, die je maar één keer kunt inzetten. Maar ik ga er nog steeds van uit dat we onze doelstelling op het gebied van het terugdringen van de criminaliteit waar kunnen maken. 25 % reductie ten opzichte van 2002 moeten we in 2011 kunnen halen, maar dat vraagt wel dat alle betrokken partijen daar de schouders onder zetten.