Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 10 september 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de organisatie van de kabinetten van de leden van de Vlaamse Regering. Bedoeling is met deze wijziging voor de Vlaamse ministeriële kabinetten tegemoet te komen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen rond arbeidsreglementen. De Vlaamse Regering keurt meteen ook de omzendbrief hierover en het model van arbeidsreglement voor de kabinetten goed. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de organisatie van de vaststelling van en de controle op de samenstelling van rauwe koemelk, zodat het in overeenstemming is met de Europese dienstenrichtlijn ter zake.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat een steunregeling instelt voor de erkende eerste verwerkers in de sector vezelvlas en vezelhennep. Het besluit vervangt het bestaande besluit over de steunregeling, en voorziet daarbij een nieuwe procedure voor de controle van de opgeschoonde korte vezel. De wijziging is het gevolg van veranderde Europese en Vlaamse regelgeving.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het uitvoeringsbesluit bij het oprichtingsdecreet van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij. Het uitvoeringsbesluit bepaalt welke middenveldorganisaties of adviesorganen conform het oprichtingsdecreet vertegenwoordigers voordragen. De vertegenwoordiger van de biologische productie werd voorgedragen door Belbior vzw. Omdat deze vzw is opgegaan in BioForum Vlaanderen vzw, wordt het besluit in deze zin aangepast.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering wijzigt haar subsidiebesluit aan verschillende ontwikkelingseducatieprojecten. Voor een drietal projecten (Katholieke Hogeschool Limburg, Scouts & Gidsen en Studio Globo) worden de voorwaarden waaronder de subsidies werden toegekend, aangepast. Het gaat enerzijds om het rechtzetten van een administratieve fout, anderzijds om het verschuiven van een einddatum van het project.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Op 20 februari 2009 werd het decreet over de geografische data-infrastructuur (GDI-decreet) Vlaanderen afgekondigd. Dit decreet biedt een actualisatie van het kader waarbinnen het samenwerkingsverband GIS-Vlaanderen de uitbouw van een Geografische Data-infrastructuur (GDI) kan realiseren als onderdeel van de Europese ruimtelijke data-infrastructuur. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu definitief het besluit goed dat de regels bepaalt voor de toegang en het gebruik van de geografische gegevensbronnen en geografische diensten door de deelnemers aan GDI-Vlaanderen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt de vervanging goed van één effectief en één plaatsvervangend lid bij de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Europese regelgeving rond de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is vertaald in Vlaamse wetgeving door het besluit tot instelling van de bedrijfstoeslagregeling. Onderzoek van de doeltreffendheid van het GLB heeft geleid tot een nieuwe Europese Verordening om de regelgeving te stroomlijnen, uitzonderingen te verwijderen en administratieve lasten voor de landbouwers te verminderen. Om de Vlaamse wetgeving hieraan aan te passen, keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij, van de MiNa-raad en van de Raad van State, definitief de wijziging goed van het besluit dat een bedrijfstoeslagregeling instelt en steunmaatregelen vaststelt voor landbouwers.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Het decreet over het wetenschaps- en innovatiebeleid vormde het IWT met ingang van 1 januari 2010 om tot het extern verzelfstandigd agentschap van publiekrecht (EVA) Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). De Vlaamse Regering hecht daarom, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het wijzigingsbesluit dat de vergoedingen van de bestuurders en regeringsafgevaardigden van de EVA's regelt. In dat besluit worden de EVA's verdeeld in vier categorieën, met verschillende vergoedingen afhankelijk van de categorie. Er wordt voorgesteld om IWT in te delen in categorie III.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Het Mediadecreet van maart 2009 zette de Europese Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten om in Vlaamse regelgeving. Een van de nieuwe elementen van het decreet is dat duidelijk gemaakt wordt onder welke voorwaarden productplaatsing in televisieprogramma's mogelijk wordt. Zo stelt een artikel dat de kijker duidelijk moet worden gewezen op de aanwezigheid van productplaatsing. In dit kader, en na advies van de Raad van State, keurt de Vlaamse Regering nu definitief het besluit goed dat voor de Vlaamse omroeporganisaties het gebruik van een logo invoert voor de aanduiding van productplaatsing.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten en viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering neemt een aantal beslissingen rond het inhuren van een nieuw (nog te bouwen) Vlaams Administratief Centrum (VAC) in Gent. Ze legt onder meer de behoeften vast, beslist het gebouw in te huren voor 30 jaar (twee maal verlengbaar met periodes van 9 jaar)en bepaalt welke organisaties er worden ondergebracht. Daarnaast neemt ze een aantal specifieke beslissingen rond catering, schoonmaak en financiën.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit tot aanduiding van de Auditautoriteit voor de Europese Structuurfondsen en tot oprichting van een Auditcel van de Auditautoriteit. Om redenen van bestuurlijke efficiëntie acht de bevoegde Vlaamse minister het aangewezen dat de controle- en auditopdrachten die door de Europese overheid worden opgelegd in het kader van het Europees Fonds voor de integratie van onderdanen van derde landen voor de periode 2007-2013 als onderdeel van het algemeen programma 'Solidariteit en beheer van de migratiestromen', in Vlaanderen eveneens worden opgenomen door de Vlaamse Auditautoriteit.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Het monumentendecreet voorziet de mogelijkheid om meerjarige subsidiëringsovereenkomsten te sluiten voor restauratiewerken aan beschermde monumenten. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu het uitvoeringsbesluit bij dit artikel definitief goed en bepaalt daarmee de voorwaarden waaraan de betrokken projecten en het overgemaakte dossier moeten voldoen en de wijze waarop de minister beslist om de subsidiëringsovereenkomst al dan niet af te sluiten.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Het VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) verleent investeringssubsidies aan de welzijns- en de gezondheidssector voor gebouwen, verbouwingen, meubilair en uitrusting. De investeringssubsidies en de bouwtechnische normen zijn specifiek per sector geregeld in zeven VIPA-sectorbesluiten. Voor de voorzieningen voor Preventieve en Ambulante Gezondheidszorg en voor het Algemeen Welzijnswerk past de Vlaamse Regering nu, na advies van de Raad van State, definitief twee VIPA-sectorbesluiten aan. Het gaat om een harmonisering om te komen tot een coherent geheel van sectorbesluiten, een actualisering van de gebruikte terminologie en het streven naar eenvormigheid en naar eenduidige bepalingen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering wijzigt haar subsidiebesluit voor het pilootproject 'bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker' van het Centrum voor Kankerpreventie van de Universiteit Antwerpen. De duur van het project wordt verlengd om de toetsing van de resultaten aan de Europese richtlijnen en aan gelijkaardige projecten in het buitenland te kunnen uitvoeren, zonder de toegekende middelen te verhogen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering machtigt het OPZC Rekem tot toetreding tot de vzw Menos, waarbij het OPZC Rekem een éénmalige inbreng doet van 25.000 euro. De vzw Menos heeft als doel via samenwerking onder haar leden een oplossing te bieden aan bestaande problematieken in de sector door de uitbouw van een geronto-psychiatrisch expertisecentrum.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering draagt enkele gewestwegen over aan de gemeenten waar ze zich bevinden. Het gaat om de oude tramzate met fietspad tussen Solleveld en de Kauwstraat in Herzele; de wegvakken N357- Gravinnestraat, Oostrozebekestraat (tussen kmp. 10,374 en 10,677) en dienstweg N50 (267 meter) in Ingelmunster; het doodlopend gedeelte van de N473 - Oude Bruglaan in Lokeren en de omgeleide St-Sebastiaanstraat over de E313 (tussen mp. 0.000 en 0.590) inclusief de bovenbouw van de brug in Lummen. De gemeenten Lummen en Ingelmunster en de stad Lokeren ontvangen voor deze overdracht een investeringssubsidie voor het in goede staat brengen van de weg.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Mits enkele tekstuele aanpassingen, stemt de Vlaamse Regering in met het ontwerp van koninklijk besluit over de medische normen voor de bestuurders van motorvoertuigen. Het gaat om de omzetting van Europese regelgeving in Belgische wetgeving van de aangepaste normen voor gezichtsvermogen, diabetes en epilepsie. De wijzigingen zorgen voor verduidelijking, voegen een aantal definities toe, nemen een aantal zeer specifieke medische gevallen op en voegen versoepelde of strengere voorwaarden toe voor de rijgeschiktheid voor welomschreven medische symptomen of factoren.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Het Mobiliteitsdecreet wil via een coherente vorm van beleidsplanning een duurzame ontwikkeling van de mobiliteit in Vlaanderen ondersteunen. De operationalisering gebeurt in het Mobiliteitsplan Vlaanderen, dat in hoofdlijnen vastlegt wat de langetermijnvisie is op een duurzame mobiliteitsontwikkeling. Na advies van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering nu haar definitieve goedkeuring aan het besluit tot opmaak van het Mobiliteitsplan Vlaanderen en de gewestelijke planningscommissie.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche De Vlaamse Regering keurt de statutenwijziging van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen goed. Het gaat om de aanpassing van het maatschappelijk doel en enkele procedurele aspecten rond onder andere de onverenigbaarheid van hoedanigheden, de introductie van een handvest van behoorlijk bestuur en het aanpassen van de delegatieregeling.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche Aan Steven Vandeput en Karin Temmerman wordt eervol ontslag gegeven als respectievelijk voorzitter en lid van de raad van bestuur van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Ze worden opgevolgd door respectievelijk Luc Deconinck en Hilde Reynvoet.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters
Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de voorwaarden vastlegt waaronder een waarborg kan worden verleend voor de terugbetaling van de leningen toegestaan door het Fonds ter reductie van de globale energiekost (FRGE). Het FRGE is een federaal fonds dat tot doel heeft 'tussenbeide te komen in de financiering van structurele maatregelen om reducties van de globale energiekost in particuliere woningen te bevorderen voor de doelgroep van de meest behoeftigen en het verstrekken van goedkope leningen voor structurele maatregelen om reducties van de globale energiekost in woningen bezet door privépersonen en dienstig als hoofdverblijfplaats te bevorderen'.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters
Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Waalse Gewest rond de integratie van personen met een handicap. Het samenwerkingsakkoord zorgt ervoor dat personen met een handicap die in het ene deelgebied wonen, onder bepaalde voorwaarden ook bijstand kunnen genieten in het andere deelgebied. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat een gewestelijke stedenbouwkundige verordening vaststelt rond hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afval- en hemelwater. Door deze wijziging kan de vergunningsverlenende overheid zelf beslissen over een afwijkingsaanvraag, in plaats van de minister bevoegd voor ruimtelijke ordening of de stedenbouwkundige ambtenaren. Tot nu toe was het vaak een probleem om de afwijking tijdig te bekomen, zeker in ontvoogde gemeenten, wat leidde tot stilzwijgende weigeringen en dus nieuwe aanvragen met administratieve overlast tot gevolg.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de begroting, de boekhouding, de toekenning van subsidies en de controle op de aanwending ervan, en de controle door het Rekenhof. Het voorontwerp van decreet herwerkt de structuur van de begroting om de doelstellingen van Beter Bestuurlijk Beleid optimaal te kunnen realiseren. Zo is het de bedoeling dat alles Vlaamse overheidsentiteiten over hetzelfde financieel instrumentarium kunnen beschikken. De systemen voor de controle van overheidsgelden worden efficiënter gemaakt en op elkaar afgestemd, en de responsabilisering en verantwoording worden versterkt. Ook wordt de basis gelegd voor een eigen Vlaamse subsidieregeling. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Naar aanleiding van de arresten van de Raad van State tot vernietiging van de deelplannen 6, 7 en 11 van het GRUP 'afbakening regionaalstedelijk gebied Roeselare' past de Vlaamse Regering haar besluit aan. Ze beslist daarom opnieuw principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening regionaalstedelijk gebied Roeselare, deelgebieden 6, 7 en 11'. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wil haar buitendiensten in Oost-Vlaanderen en haar laboratoria-activiteiten rond Gent centraliseren. Dat moet dringend gebeuren, omdat de bestaande laboratoriumlocatie in Gent op vraag van de eigenaar in 2011 moet ontruimd worden. Na een selectieprocedure lopen nu onderhandelingen met de voorkeurskandidaat die zal instaan voor de bouw van een nieuw gebouw op maat van VMM. De Vlaamse Regering beslist nu, onverminderd de nog te nemen gunningsbeslissing, het gebouw zoals voorgesteld door Grondbank The Loop nv in te huren voor een periode van 27 jaar, tweemaal met 9 jaar verlengbaar. Vanaf de begrotingsopmaak 2012 worden bijkomende budgettaire middelen ter beschikking gesteld voor het verschil tussen de huidige refertebudgetten en de huurengagementen. De bevoegde minister zal de huurovereenkomst verder onderhandelen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De vernieuwde aanpak voor de opvolging van nitraatresidustaalnames legt de nadruk op het begeleiden van de landbouwer. Extra inzetten op deze begeleidende aanpak moet de waterkwaliteit in Vlaanderen verbeteren. Om hier al in 2011 het accent op te leggen, moeten zowel de nitraatresiduwaarde als de mogelijkheid van begeleidende maatregelen verankerd zijn in een besluit dat ingaat voor de periode van de bodemstaalname, 1 oktober 2010. Het vormt zo een bewarende maatregel die toelaat om al in 2011 extra begeleidende en stimulerende maatregelen te kunnen opleggen aan de betrokken landbouwers. De Vlaamse Regering hecht daarom, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het Mestdecreet dat dit regelt.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In Vlaanderen zijn er 11 waterbekkens, waarvan de bekkenbeheerplannen in 2009 zijn vastgesteld door de Vlaamse Regering. Voor ieder deelbekken is nog een deelbekkenbeheerplan opgemaakt, waarvan de meeste mee zijn goedgekeurd. Voor West-Vlaanderen kregen deze deelbekkenbeheerplannen pas later vorm. Deze moeten daarom via een herzieningsprocedure geïntegreerd worden in de goedgekeurde bekkenbeheerplannen. De Vlaamse Regering keurt daarom de herziening goed van de bekkenbeheerplannen IJzerbekken, bekken van de Brugse Polders, Leiebekken en Boven-Scheldebekken. De budgetten voor de uitvoering moeten voorzien worden via de reguliere begroting van de initiatiefnemers, en volgens de voorwaarden van de Vlaamse minister voor begroting.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Op 9 juli 2010 besliste de Vlaamse Regering om de subsidies van Raamtheater vzw definitief stop te zetten. Raamtheater diende hiertegen bezwaar in. Hierbij leveren ze geen argumenten die een herroeping van de beslissing noodzakelijk maken. De Vlaamse Regering verwerpt daarom het bezwaar van Raamtheater vzw.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na onderhandelingen en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de regelgeving over de modulaire structuur van het secundair volwassenenonderwijs voor een aantal studiegebieden. Het besluit legt nieuwe opleidingsprofielen vast voor de studiegebieden bouw en mechanica-elektriciteit en brengt de hiervoor noodzakelijke wijzigingen aan in de regelgeving over de studiebekrachtiging en de indeling van studiegebieden in opleidingen van het volwassenenonderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief diverse bepalingen rond de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, reaffectatie, wedertewerkstelling en toekenning van wachtgeld of wachtgeldtoelage. De wijzigingen vloeien voort uit wijzigingen aan de regelgeving voor het volwassenenonderwijs enerzijds, en het decreet met de bepalingen tot begeleiding van de begroting 2010 anderzijds. Dat decreet schort de werking van de interprovinciale reaffectatiecommissies op tot en met dit schooljaar. Door de wijziging worden de bevoegdheden nu definitief toegekend aan de Vlaamse reaffectatiecommissie en worden de provinciale reaffectatiecommissies opgeheven. Daarnaast bevat het besluit ook een aantal wijzigingen rond de maatregelen voor personeelsleden die arbeidsongeschikt zijn bevonden, maar waarvan Medex of de arbeidsgeneesheer oordeelt dat ze nog geschikt zijn voor een andere functie.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Met het oog op het schooljaar 2010-2011 worden de besluiten over de bekwaamheidsbewijzen, salarisschalen en de bezoldigingsregeling in het gewoon basisonderwijs, het buitengewoon onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding, na onderhandelingen met de bevoegde sectorcomités en na advies van de Raad van State, definitief geactualiseerd.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het decreet van 15 juni 2007 over het Volwassenenonderwijs voorziet dat alle opleidingen in het volwassenenonderwijs tegen
1 september 2012 modulair moeten worden georganiseerd op basis van door de Vlaamse Regering goedgekeurde opleidingsprofielen. Dit impliceert een omzetting van bestaande lineaire opleidingen en de daarmee gepaard gaande bepaling van de noodzakelijke bekwaamheidsbewijzen, concordantietabellen en salarisschalen voor de betrokken personeelsleden. De regering keurt nu, na onderhandelingen met de bevoegde onderhandelingscomités en na advies van de Raad van State definitief een besluit in die zin goed voor 17 opleidingen waarvan het opleidingsprofiel al is goedgekeurd.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een wijziging goed van de besluiten over de controle op de inschrijvingen van leerlingen in het basisonderwijs, het secundair onderwijs of het stelsel van leren en werken. Concreet gaat het om een aanpassing voor de leerlingen van de tweede en derde graad ballet (er wordt een systeem van 'van rechtswege gewettigde afwezigheden' ingevoerd) en voor het basisonderwijs (de creatie van het recht op maximaal 10 halve schooldagen gewettigde afwezigheid voor topsportbeloftes voor deelname aan sporttoernooien of -wedstrijden en -stages). Daarnaast wordt een meer actueel kader geboden aan scholen om een beslissing te nemen over vragen van ouders om therapie of revalidatie tijdens de lestijden toe te staan.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State, hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de subsidiëring van voortrajecten binnen het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap. Het besluit legt het bedrag per gepresteerd deelnemersuur vast op 11 euro per uur.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering legt, na advies van de Raad van State, definitief de lijst vast van de voortrajecten die in aanmerking komen voor subsidiëring binnen het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering keurt de registratie goed van Inno.com als geregistreerde instelling voor hoger onderwijs en erkent tegelijk de master-na-masteropleiding 'Master of ICT Enterprise Architecture' als nieuwe opleiding van Inno.com.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering sluit een overeenkomst met de vzw CAB (Vlaams Communicatie en Assistentie Bureau voor Doven) in Destelbergen, voor het ter beschikking stellen van tolkuren Vlaamse Gebarentaal in het voltijds onderwijs. Het gaat om 16.210 tolkuren voor de periode september 2010- augustus 2011.

Op voorstel van minister Pascal Smet
In het Hogescholendecreet wordt bepaald dat de Vlaamse Regering controletaken toevertrouwt aan de commissarissen bij de hogescholen. Paul Cottenie, de huidige commissaris-coördinator bij de hogescholen, heeft gevraagd om met ingang van januari 2011 op pensioen gesteld te worden. De Vlaamse Regering kent hem derhalve eervol ontslag toe en verklaart de functie vacant.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering keurt de officiële naamswijziging goed van de Katholieke Hogeschool Mechelen in 'Lessius Mechelen' en van de Lessius Hogeschool in 'Lessius Antwerpen'.