Groen!

Een regering van uit de hand lopende zaken.

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat) op 10 september 2010 in "Asiel en migratie"

Het Belgische asiel- en opvangbeleid is volledig verzand. Ons land trekt opnieuw meer asielzoekers aan door een falend beleid en een volstrekt onvermogen om voor opvang te zorgen. Het tentenkamp aan de Dienst Vreemdelingenzaken toont dit nog maar eens aan. Groen! en Ecolo roepen de regering in lopende zaken op om dit nu aan te pakken en aan structurele oplossingen te werken. Want op dit moment kunnen we enkel spreken van een âuit de hand lopende zaakâ.

Gisteren riep Fedasil alle asielzoekers die kamperen voor de gebouwen van de Dienst Vreemdelingenzaken bij zich. Ongeveer de helft, vooral gezinnen met kinderen, kregen een opvangplaats aangeboden. De andere helft, waarvan er zeker nog een groot percentage recht had op opvang volgens de huidige wetgeving, werd gewoon terug de straat op gestuurd. Op dit moment is de politie bezig met het ontruimen van het Maximiliaanpark.
Freya Piryns: "Een probleem verdwijnt niet zomaar door het telkens te verplaatsen. Ik kan dit écht niet meer aanzien. Twee jaar duurt de opvangcrisis nu al. En het trieste hoogtepunt hebben we blijkbaar nog altijd niet gezien. Ondertussen zitten we met een regering van lopende zaken die niets kan doen. Maar dit zijn geen lopende zaken meer, dit zijn uit de hand lopende zaken."

Piryns: "De `aantrekkingskracht' van ons is het resultaat van het falende beleid van deze regering, die er niet in slaagt een effectief asielbeleid op poten te zetten en dan ook uit te voeren. Die mensen bij gebrek aan opvang op hotel moet sturen. Natuurlijk klinkt dit aantrekkelijk van buitenaf. Al is de realiteit helemaal anders. De realiteit is een sloppenwijk in hartje Brussel. Want dat is het Maximiliaanpark geworden. Een schande voor België."

Groen! en Ecolo dienden reeds vorig jaar een resolutie in om de opvangcrisis bij hoogdringendheid aan te pakken. Daarin gingen we uit van een opvang in 3 fasen: in eerste instantie moeten mensen opvang krijgen in een open centrum, dan moet er lokaal voor opvang gezorgd worden via een spreidingsplan, en in een laatste fase kan er naar financiële hulp teruggegrepen worden. De volledige tekst van de resolutie is hier terug te vinden.

Freya Piryns - 0476943695

Contact: Jonas Dutordoir -