CNV Vakmensen


Ontslagen Friesland Campina vooral aan supermarkten te wijten

10 september 2010
Friesland Campina gaat bij de vestigingen in Rotterdam en Eindhoven ongeveer 65 vaste werknemers ontslaan. Er is al een sociaal plan van toepassing. CNV Vakmensen beschouwt deze maatregel in de eerste plaats als het gevolg van het beleid van de supermarkten om ongeveer 65 vaste werknemers te ontslaan.

Friesland Campina worstelt met het probleem, dat er te weinig dagverse consumptiemelk kan worden geproduceerd. Ze blijken in de slag om huismerken te produceren steeds duurder te zijn dan de concurrentie. Nadat eerdere ingrepen bij Friesland Campina niet tot de gewenste resultaten hadden geleid, ziet de directie zich opnieuw geroepen tot ingrijpen in de kosten.

Bestuurder Leo Bons van CNV Vakmensen vindt dat het bestaande sociaal plan nauwlettend moet worden uitgevoerd en dat mensen op een goede manier moeten worden begeleid van werk naar werk, maar wijst daarnaast vooral met een beschuldigende vinger naar de supermarkten: "De consument koopt steeds minder A-merken. Daardoor ligt de nadruk steeds meer op de huismerken van supermarkten. Die letten uitsluitend op de kostprijs en niet op de kwaliteit van het product. De toeleveranciers worden stevig uitgeknepen en zodoende moet Friesland Campina nu reorganiseren. Ik betreur die macht van de supermarkten die ook in bredere zin al veel nare gevolgen heeft gehad voor toeleveranciers."