Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* September

Prinses Máxima neemt deel aan videoconferentie G20 `Financial Inclusion Experts Group', 10 september 2010

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden heeft vrijdag 10 september 2010 via een videoconferentie de deelnemers toegesproken van de G20 `Financial Inclusion Experts Group' in Seoul, Korea.

De tweedaagse vergadering over toegang tot financiële diensten diende als voorbereiding op de G20-top in Seoul in november 2010.

Prinses Máxima is VN-adviseur op het gebied van toegang tot financiële diensten en erevoorzitter van de werkgroep 'G20 SME Finance Data Working Group'. Deze werkgroep heeft als doel het verzamelen van structurele gegevens over toegang tot en gebruik van financiële diensten voor het MKB om deze per land vergelijkbaar te maken. Betrouwbare statistische gegevens kunnen leiden tot meer inzicht in de belemmeringen voor de toegang tot financiële producten en diensten. Tijdens de vorige G20-top in Pittsburgh hebben de G20-landen aangekondigd om veilige, transparante en duurzame financiële dienstverlening richting het MKB te stimuleren in met name ontwikkelingslanden.

Prinses Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon. Prinses Máxima adviseert in deze functie Ban Ki-Moon over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. In veel landen is het voor veel mensen niet gewoon om een bank- of spaarrekening te kunnen openen of bijvoorbeeld verzekeringen of leningen af te sluiten.

17 september 2010

* © RVD