Ingezonden persbericht


Amsterdam, 23 augustus 2010

PERSBERICHT

ComMotie-debat tijdens festival Allez Congo!

Jungle Fever - Nederlandse podiumkunstenaars in den vreemde 10 september in de Brakke Grond Amsterdam, aanvang 16.30 uur

In het kader van het festival Allez Congo! slaan Fonds Podiumkunsten, Muziek Centrum Nederland en Theater Instituut Nederland de handen ineen voor een volgende aflevering van ComMotie - kosmopolitische podiumkunsten in debat. Vrijdagmiddag 10 september in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond: Jungle Fever, over de drijfveren en manieren om als westerse kunstenaar het werkterrein te verleggen naar verre oorden.

Jungle Fever - Nederlandse podiumkunstenaars in den vreemde. Steeds meer westerse theatermakers en kunstenaars verleggen hun werkterrein naar het verre Zuiden of het verre Oosten om artistieke vriendschappen aan te knopen met kunstenaars van daar. Wat zijn hun drijfveren om internationaal te werken, hoe gaat dat werkproces in den vreemde en de manier waarop hun gastheren omgaan met hun westerse visie. Wie levert dit het meeste op - de Nederlandse maker of het gastland? Wat nemen makers mee naar huis? Hoe kijken betrokkenen uit het gastland tegen de samenwerking aan? En om het maar eens onverbloemd te stellen: waar ligt de grens tussen artistieke verrijking en artistieke safari, tussen cultureel kosmopolitisme en imperialisme?

Sprekers zijn onder anderen Terrie Hessels (The Ex), Papy Mbwiti (Congolees acteur en theaterdirecteur), Annemarie Prins (theatermaakster en actrice) en Jolanda Spoel (theatermaakster en actrice). Gespreksleider is Jörgen Tjon A Fong (acteur, schrijver en theatermaker, regisseur en oprichter van Urban Myth).

vrijdag 10 september 16.30 uur - zaal open 16.00 uur Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Nes 45, Amsterdam
De toegang tot dit debat is gratis; aanmelden via debat@commotie.nu. Actuele informatie over ComMotie: www.commotie.nu

Voor meer over Allez Congo! zie www.brakkegrond.nl

Waarom ComMotie?
ComMotie, een initiatief van Fonds Podiumkunsten, TIN en MCN, wil het debat over diversiteit in de podiumkunsten ontdoen van de enge kaders waarin het zichzelf heeft verstrikt. ComMotie kijkt naar de Nederlandse kunstpraktijk vanuit de context van mondiale ontwikkelingen, globalisering en toenemende mobiliteit van kunstenaars. ComMotie wil een toegankelijk debat stimuleren, zonder politieke lading, waarin muziek, dans en theater centraal staan. _____________


Noot voor redacties

Voor de redactie,

Ingezonden persbericht