Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dag van de Herbestemming in Noord-Holland

Haarlem, 6 september 2010

Op vrijdag 10 september wordt voor de eerste keer de Dag van de Herbestemming in Noord-Holland gehouden, voorafgaand aan de Open Monumentendagen op 11 en 12 september. Herbestemmen is het vinden van een nieuwe functie voor een leegstaand of leegkomend karakteristiek gebouw. Op de Dag van de Herbestemming organiseert Created in Noord-Holland onder meer een wedstrijd voor een excursie langs drie markante herbestemmingsprojecten: de St. Willibrordusstichting (GGZ Noord-Holland Noord) in Heiloo, Pakhuis Hollandia in Wormerveer en Gemaal De Lynden in de Haarlemmermeerpolder.


* Pakhuis Hollandia, Wormerveer is een goed voorbeeld van eeen geslaagd herbestemmingprojekt: het was zo'n honderd jaar geleden een van de grootste stoomrijstpellerijen van Nederland. Vanaf 1980 voert Stichting Hollandia stap voor stap de restauratie uit: het pand wordt prachtig in de oude stijl hersteld en geschikt gemaakt voor bedrijfsverhuur, met behoud van het pakhuiskarakter.
* St. Willibrordusstichting, GGZ Noord-Holland Noord, het maarkante gebouw aan de Kennemerstraatweg in Heiloo, behandelt al ruim 80 jaar cliënten met een geestesziekte. Maar de zorg is veranderd en door de toenemende mate van zelfstandigheid van cliënten en de aankomende verhuizing van het kantoor naar Heerhugowaard komen er veel ruimtes leeg te staan. Wat wordt de nieuwe toekomst van St. Willibordusstichting?
* Gemaal Lynden in de Haarlemmermeerpolder werd gebouwd om, naast de Leeghwater en de Cruquius, het Haarlemmermeer droog te malen. In 2005 werd er naast de Lynden een nieuw gemaal in gebruik genomen en staat het gebouw leeg. Er wordt nu gezocht naar een geschikte bestemming met respect voor het monumentale karakter van het exterieur en het interieur.

Created in Noord-Holland is door de Provincie Noord-Holland gevraagd om vanuit kennis en creativiteit i.s.m. Cultureel Erfgoed Noord-Holland het herbestemmingsproces voor ondermeer deze leegstaande gebouwen aan te sturen, waarbij Created omwonenden actief betrekt en samenbrengt met teams van experts om zo tot innovatieve ideeën te komen en aandacht voor herbestemming te genereren.

Heeft u ook een idee over de herbestemming van een leegstaand gebouw bij u in de buurt? Laat het ons weten en win een brainstorm met een team van experts.



Ingezonden persbericht