Gemeente Barneveld


Open Monumenten Klassendag: 443 leerlingen in de gemeente Barneveld doen mee

Dit jaar wordt voor het eerst de landelijke Open Monumenten Klassendag georganiseerd. Ook de gemeente Barneveld doet mee. Op vrijdag 10 september, de dag voor de Open Monumentendag, bezoeken 443 leerlingen van 8 verschillende basisscholen uit de gemeente Barneveld Veluws Museum Nairac, de hervormde Grote Kerk en de katholieke Catharinakerk in Barneveld. Zij ontdekken tijdens het bezoek de bijzonderheden van het monument. De klassendag is een voorloper op de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 11 september.

De Klassendag
De Klassendag is een landelijk initiatief van de Stichting Open Monumentendag, met het idee leerlingen op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met monumenten, èn hun verhalen. De stichting vindt dit van groot belang om zo een basis te leggen voor een latere waardering voor monumenten en daarmee voor geschiedenis in het algemeen. De Open Monumenten Klassendag is voortaan een vast onderdeel van de Open Monumentendag.

Barneveldse Klassendag
Alle scholen in de gemeente Barneveld zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de Open Monumenten Klassendag. In de gemeente Barneveld nemen uiteindelijk 443 leerlingen deel aan de Open Monumenten Klassendag. Deze kinderen komen van de Eben Haëzerschool, de Antoniusschool, de Spreng, de Lange Voren en de Prins Maurits uit Barneveld, De Wheemschool uit Voorthuizen, De Lichtboei uit Kootwijkerbroek en De Zaaier uit Terschuur. Met een Monumentenkijker vol vragen gaan de leerlingen naar het Veluws Museum Nairac, de hervormde Grote Kerk of de katholieke Catharinakerk in Barneveld. Daar geeft een rondleider aanvullende informatie over het monument. Na afloop van het bezoek, dat kan ook op een andere dag zijn, volgt een creatieve afronding in de klas en maken de kinderen aan de hand van de opgedane indrukken hun eigen Monumentenkaart.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl