Provincie Antwerpen


Monumentenwachters inspecteren kerk en molen

Open Monumentendag - 12 september 2010 - Laakdal en Oelegem

op vraag van pers demonstratie op vrijdag 10/09 tussen 12 en 14 uur


----------
Elke dag opnieuw zijn 10 monumentenwachters aan de slag om de meer dan 1 800 al dan niet beschermde monumenten die onze provincie rijk is, te inspecteren. Op zondag 12 september tijdens Open Monumentendag kan je deze monumentenwachters aan het werk zien op 2 locaties: de Stenen Windmolen in Oelegem en de Onze-Lieve-Vrouw-in-de-Wijngaardkerk in Laakdal (Veerle). Zo'n inspectie houdt ook heel wat klimwerk in, dus zal je de monumentenwachters ook in de hoogte zien bengelen aan de wieken of aan de kerk. Spektakel verzekerd! monumentenwachter op molen

Op zondag 12 september kan je voor de 22ste keer genieten van Open Monumentendag. Een ideaal moment om kennis te maken met Monumentenwacht provincie Antwerpen. Deze provinciale vzw bestaat uit 14 personeelsleden waarvan 10 monumentenwachters. Gedeputeerde Ludo Helsen: "Met veel zorg inspecteren de monumentenwachters dagelijks ons waardevol erfgoed. Dankzij hen kunnen wij genieten van prachtig bewaard gebleven monumenten." Wie een beschermd monument of een waardevol gebouw heeft, kan lid worden van Monumentenwacht provincie Antwerpen. Aan de hand van professioneel advies staat de vzw haar leden bij voor het onderhoud en de bescherming van hun prachtige eigendommen. Je ontdekt zondag hoe deze Monumentenwacht te werk gaat op twee locaties, en dit tussen 11 tot 18 uur.

Inspectie van de kap van de Stenen Windmolen
In Oelegem kan je in de Stenen Windmolen een demonstratie bijwonen van de controle van de kap met touwtechnieken. Gezien de kegelvormige romp en overstekende kap vergt dit heel wat behendigheid en speciale klimtechnieken. De Stenen Molen is een beltmolen, type bovenkruier. Martinus De Winter, strodekker, herbergier, landbouwer en molenaar, startte met de bouw in 1845. Sinds de restauratie in de periode 1997-1998 wordt er ­indien de weersomstandigheden het toelaten- door de vrijwillige molenaars van de heemkundige kring opnieuw gemalen. Praktisch: Kerkhoflei 1, 2520 Oelegem. Open van 10 tot 18 uur. Doorlopend gidsbeurten door molenaars. Demonstraties Monumentenwacht om 13.30 uur, 15 uur en 16.30 uur.

Kerk Onze-Lieve-Vrouw in de Wijngaard
Kerk Onze-Lieve-Vrouw in de Wijngaard
In Veerle-Laakdal in de Onze-Lieve-Vrouw-in-de-Wijngaardkerk kun je zowel interieurwachters als bouwkundige wachters aan het werk zien. De eerste middeleeuwse kerk brandde af in 1488 en werd vervangen door een gotische kerk gebouwd met ijzerzandsteen uit de streek. Dit jaar, in 2010, is het exact 100 jaar geleden dat een verwoestende brand de parochiekerk van Veerle-Laakdal opnieuw volledig in de as legde. Deze ramp bleef bij velen in het geheugen gegrift, en de voorlopige houten kerk die op de plaats werd opgetrokken was een stille getuige van het hele gebeuren. In de jaren die volgden werd er volop aan de wederopbouw van de stenen kerk gewerkt, waarvoor de gemeenschap zich met veel ijver inzette. Dit jaar, exact één eeuw later, wordt de grote kerkbrand van 1910 herdacht met enkele bijzondere manifestaties. Praktisch: Veerledorp 67, 2431 Veerle. Open van 11 tot 18 uur. Gidsbeurten om het uur. Aansluitend is er ook een tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk te bezichtigen in het voormalige gemeentehuis van Veerle, naast de huidige bibliotheek (Veerledorp 17, 2431). Daar kan ook de bijhorende publicatie, 'Zie ik ons kerkje met z'n toren ­ de kerk van Veerle uit haar as herrezen',aangekocht worden voor 10 EUR.

Meer informatie op:
www.openmonumentendag.be, www.monumentenwacht.be Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen, CD&V
tel. 03 240 52 40