Raad van State


vrijdag 10 september 2010
10.00 uur
Zitting over het besluit van de gemeenteraad van Utrecht waarbij aan drie inwoners van de gemeente een schadevergoeding is toegekend in verband met het besluit om het spoor op het baanvak Woerden-Utrecht te verdubbelen en het station Vleuten te verplaatsen. Een nieuw bestemmingsplan maakt dit mogelijk. Op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening hebben de drie inwoners een verzoek om schadevergoeding ingediend bij de gemeente. Zij zijn het niet eens met de hoogte van de vergoeding. De rechtbank in Utrecht heeft in november 2009 hun beroep gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de gemeenteraad bij de vaststelling van het bedrag niet met alle omstandigheden rekening gehouden. De rechtbank heeft de gemeenteraad opgedragen een nieuw besluit te nemen. De gemeenteraad en ProRail zijn het niet eens met deze uitspraak en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200910105/1)

10.30 uur

Zitting over het besluit van de gemeenteraad van Haarlem waarbij het bestemmingsplan 'Haarlem 023' is vastgesteld. Met het plan wil de gemeente op een grotendeels braakliggend terrein, gelegen tussen de Boerhaavelaan, de Toekanweg, de Schipholweg, ongeveer 800 woningen, 21.000 m² kantoren en een VMBO-school neerzetten. De Stichting Kennemer Gasthuis is het niet eens met dit besluit en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het Kennemer Gasthuis ligt op ongeveer 40 meter afstand van de locatie waar de woningen moeten komen. Het ziekenhuis vreest dat het problemen gaat ondervinden in zijn bedrijfsvoering als de woningen zo dicht bij zijn ziekenhuis komen te liggen. Het gaat dan in het bijzonder om hinder als gevolg van ambulanceritten van en naar het ziekenhuis. Hierover is overleg gevoerd tussen het ziekenhuis en de gemeente. De gemeente is van mening dat er sluitende afspraken zijn gemaakt. Het Kennemer Gasthuis is daar niet zeker van nu het bestemmingsplan daarover geen volstrekte duidelijkheid geeft. (zaaknummer 201001770/1)

12.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Beemster van het bestemmingsplan 'Hospice Middenbeemster 2010'. Met het plan wil de gemeente een hospice met bijgebouwen aan de Prins Mauritslaan in Middenbeemster mogelijk maken. Een hospice is een palliatieve, medische zorginstelling waar alle zorg erop is gericht de patiënt met een levensbedreigende ziekte een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven. De eigenaar van een autoherstelbedrijf in de buurt is het niet eens met het plan en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is bang dat hij in zijn bedrijfsvoering zal worden beperkt. Volgens hem wordt het in- en uitrijden van auto's onmogelijk als bezoekers van het hospice hun auto bij zijn bedrijf parkeren. Hij voert ook aan dat het repareren en reinigen van auto's niet meer naar behoren kan worden uitgevoerd. (zaaknummer 201005701/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Zederik van het bestemmingsplan 'Gezondheidscentrum Meerkerk'. Het plan heeft betrekking op de locatie van het voormalige politiebureau aan de Burgemeester Sloblaan 20. Met het plan wil de gemeente de bouw van een gezondheidscentrum mogelijk maken met daarboven twee verdiepingen met in totaal 14 appartementen. In het gezondheidscentrum zullen de huisartsen uit Meerkerk, een tandartsenpraktijk en een fysiotherapeut zich vestigen. Een paar omwonenden zijn tegen het plan en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden het nieuwe gezondheidscentrum te massaal voor de omgeving, die voornamelijk uit bungalows bestaat. Zij vrezen dat het bouwplan zonlicht ontneemt in hun woningen en uit de tuinen. Ook vrezen zij dat het gezondheidscentrum veel verkeer zal aantrekken en dat er daardoor een tekort aan parkeerplaatsen zal ontstaan. (zaaknummer 201000666/1)