Ingezonden persbericht


PERSBERICHT


Kamer van Koophandel Limburg
datum

HvdP
Onderwerp

10 september 2010

COEN

Forse deuk in ondernemersvertrouwen
Venlo ­ Het vertrouwen van de Limburgse ondernemers in de economie hapert. Vooral de verwachtingen ten aanzien van de omzet en de export zijn stukken minder dan drie maanden geleden. Dit en meer blijkt uit de Limburgse resultaten van de derde meting van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) in 2010. Ten opzichte van drie maanden geleden is de Kwartaalindex van Ondernemersvertrouwen flink gedaald; in Limburg nog iets sterker dan in de rest van Nederland. Kwartaalindex Ondernemersvertrouwen
80 60 40 20 0 -20 -40 -60 -80 -100 -120 -140 Nederland Limburg
1

Q1 2009

Q2 2009

Q3 2009

Q4 2009

Q1 2010

Q2 2010

Q3 2010

Bouw: omzetcijfers slecht, verwachtingen beter De omzetcijfers van de Limburgse bouwbedrijven van de afgelopen maanden zijn slecht. De helft van de ondernemers in de bouw geeft aan dat de omzet is gedaald. De verwachtingen voor het najaar zijn beter. 40% van de bouwbedrijven verwacht dat de omzet gaat stijgen, slechts een op de vijf bedrijven vermoedt dat de daling doorzet. In de sector vervoer is het beeld juist andersom. Meer dan de helft van de ondernemers in deze sector geeft aan dat de omzet de afgelopen maanden is gestegen terwijl slechts 7% voor de komende maanden een stijging verwacht.


1

De indicator voor het ondernemersvertrouwen bestaat uit de optelsom van saldi van negatieve en positieve verwachtingen van vier indicatoren: omzet, export, investeringen en werkgelegenheid.

Pagina 1 van 2

Kamer van Koophandel Limburg



Ook in de diensten- en industriële sector is men qua omzet voor de komende maanden pessimistisch gestemd. Dit terwijl de omzetcijfers van de afgelopen maanden redelijk waren. In beide sectoren rapporteert namelijk 40% van de ondernemers een omzetstijging. De verwachting is dat het aantal werknemers (in alle sectoren) nagenoeg gelijk blijft. Ongeveer driekwart van alle ondernemers geeft dit aan. De meeste ondernemers stellen investeringen nog uit. Toch is de grootste dip qua investeringsbereidheid voorbij, zo lijkt het. Vanaf het begin van 2010 is het aantal ondernemers dat durft te investeren namelijk stabiel gebleven. Dit geldt zowel voor Limburg als voor andere delen van Nederland. De door Limburgse ondernemers gerealiseerde exportcijfers zijn de afgelopen maanden gelijk aan die van de eerste maanden van het jaar. Ongeveer een derde van de bedrijven geeft aan dat de export is toegenomen vanaf begin 2010. Nog geen 10% rapporteert een daling. De verwachtingen voor het najaar zijn een stuk minder, al heeft het aantal optimisten nog net de overhand. Bijna de helft van de bedrijven ervaart geen productiebelemmeringen meer. Ook de marktvraag lijkt steeds meer toe te nemen. Een op de tien bedrijven geeft aan dat financiële beperkingen de productie nog blijven belemmeren.

COEN is het gezamenlijke conjunctuuronderzoek van de Kamers van Koophandel, VNO-NCW, MKB Nederland, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB).

************************************ EINDE PERSBERICHT ****************************************