Overheidsdrukkerij Fedopress maakt met belastinggeld grafische sector

10/09/2010 09:52

FEBELGRA

- Lastenboek bevestigt overheidsintentie om grafische sector rechtstreeks met ongelijke middelen te beconcurreren

- Grafische Industrie eist tevergeefs maatregelen van Minister Reynders

- Front van werkgevers en werknemers organisaties krijgt vorm

Brussel, 10 september 2010 - De Federale Overheid start vandaag met de offerteronde voor de bouw van een nieuwe hoogtechnologische drukkerij die met belastingsgeld en goedkopere arbeidsvoorwaarden een rechtstreekse dodelijke concurrent wordt van de grafische industrie. Deze vreest lijdzaam te moeten toezien hoe de overheidsdrukkerij Fedopress de reeds zwaar belaagde sector verder kapotmaakt. Febelgra, de federatie van de grafische industrie, roept met steun van diverse werknemers- en werkgeversorganisaties de bevoegde ministers op om onmiddellijk paal en perk te stellen aan dit marktverstorende initiatief.

De grafische industrie verzet zich bij monde van Febelgra reeds van bij de eerste plannen tegen de komst van de superdrukkerij Fedopress. Dit initiatief van de FOD Financiën en de FOD Binnenlandse zaken om al het overheidsdrukwerk te groeperen in één volledig nieuwe hypermoderne geïntegreerde drukkerij is een dodelijke kaakslag voor de sector. Niet in het minst omdat de grafische industrie op dit moment kampt met een nooit gekende overcapaciteit en crisis

Uit het lastenboek van Fedopress blijkt immers duidelijk dat de drukkerij niet enkel drukwerk van alle overheidsdiensten, maar ook externe opdrachten van oa parastatalen belastingplichtigen, fiscaal deskundigen en bedrijven ambieert. Het lastenboek voorziet verder dat Fedopress wordt uitgerust met systemen die voldoende flexibel moeten zijn om het aantal klanten onbeperkt uit te breiden. Voortaan heeft de grafische industrie er een geduchte concurrent bij die dankzij belastingsgeld en goedkopere arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren de sector verder kapot dreigt te maken.

Oneerlijke middelen

Omdat de overheid niet gebonden is aan de (duurdere) CAO's die gelden in de grafische industrie en dankzij het belastingsgeld niet beperkt is in het investeren in hoogtechnologische infrastructuur kan het drukken aan voorwaarden waartegen de reguliere industrie machteloos staat. Deze oneerlijke concurrentie doet de druk op de noodlijdende grafische sector toenemen. De industrie vecht immers nog dagelijks tegen de nasleep van de diepe economische crisis van de voorbije jaren en kijkt voor het 1ste semester van 2010 aan tegen onrustwekkende cijfers, zoals de omzetdaling met 6%, 18% minder export en een investeringsafname met 40%.

Het is duidelijk dat de grafische industrie nood heeft aan positieve impulsen zoals de privatisering van het overheidsdrukwerk in plaats van geïntegreerde centralisatie in een gloednieuwe drukkerij.

Door de principes van de vrije markt te respecteren zal dit immers niet alleen de industrie maar ook de overheid budgettair ten goede komen en worden geen belastingsgelden geïnvesteerd in taken die niet tot de kernactiviteit van de overheid horen.

Officiële ontkenning

In een officiële reactie stelt Francis Adyns, woordvoerder van het FOD Financiën, dat Fedopress enkel bestaande drukkerijen van de federale overheidsdiensten groepeert waardoor overcapaciteit wegvalt en de nieuwe installatie optimaal zal renderen zonder enig gevolg voor de privésector. Deze reactie staat in schril contrast met het lastenboek waarin gestipuleerd wordt dat Fedopress een 'print-on-demand' concept introduceert voor zowel interne ambtenaren en diensten als externe parastatalen, belastingplichtigen, fiscaal deskundigen en bedrijven. Verder zal meer dan ooit voor andere overheidsdiensten en parastatalen gewerkt worden via een nieuwe webservice en moet de nieuwe infrastructuur zich onbeperkt kunnen uitbreiden, nog steeds volgends het lastenboek.

Fedopress halt toeroepen

Industriefederatie Febelgra roept met steun van verschillende werkgevers- en werknemersorganisaties en aanverwante industrieën zoals de papiergroothandel en de papierfabrikanten en de verkopers van machines en uitrustingen de bevoegde Minister Reynders op om standpunt in te nemen tegen de plannen van Fedopress en de nooit geziene en niet te rechtvaardigen concurrentie van de overheid tegen de privésector halt toe te roepen.

"Het is onaanvaardbaar dat de tewerkstelling en zelfs het voortbestaan van veel bedrijven in onze sector, die voor 95% uit familiale KMO's bestaat, door dit overheidsinitiatief bedreigd wordt, na de zware economische crisis waardoor in 2009 54 grafische bedrijven over de kop gingen en in 2008 nog eens 49. De grafische industrie kampt immers met overcapaciteit en een meedogenloze prijzenoorlog en kan nieuwe oneerlijke concurrentie missen als kiespijn.

Het gaat hier over ons overleven en wij roepen zowel de huidige regering als de toekomstige krachtdadig op om een einde te maken aan de concurrentieverstorende plannen van Fedopress. Wij verwachten dat de overheid resoluut kiest voor het ondersteunen van onze bij uitstek Belgische industrie door meer grafisch werk uit te besteden, de wetgeving aan te passen en actieve impulsen te geven. Op dit moment is triest genoeg het tegendeel waar. Steeds meer grafische bedrijven voelen zich door de politiek en overheid in de steek gelaten en eisen een krachtdadig beleid met visie. Wij plannen dan ook verder acties tegen Fedopress en gelijkaardige drukkerijen van regionale en lokale overheden," aldus Jan De Brabanter, secretaris generaal van Febelgra.