Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
113 Vragen van mevrouw C. Hakbijl en de heer drs. E. Smid
(ingekomen 10 september 2010)


Inzake Evenementen in parken

In de evenementennota van de gemeente Utrecht 2009-2014 (http://www.utrecht.nl/images/Secretarie/Communicatie/Stadspromotie/ Evenementennota.pdf) wordt vermeld dat de huidige geschiktheid van de parken voor evenementen een punt van zorg is en aandacht behoeft, maar wellicht ook mogelijkheden biedt.

Het Julianapark lijkt inmiddels de aangewezen plek te zijn voor festivals die de gemeente Utrecht op het laatste moment moet verplaatsen. Eerder dit jaar vond het hiphopfestival Roffest noodgedwongen plaats in dit park, nu ligt er een aanvraag voor het Oktoberfest 2010. (www.rtvutrecht.nl/nieuws/254021). Dit park wordt volgens het beheersplan getypeerd als een park dat zich slechts leent voor kleinschalige evenementen met één expliciete uitzondering voor de vrijmarkt. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is de weide niet speciaal als evenemententerrein aangelegd.


Bovenstaande brengt de CDA-fractie tot de volgende vragen:

1. Kan het College aangeven hoe de evenementen vallend binnen de criteria van de evenementennota http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=313366 zich verhouden tot de beheerplannen van de parken http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=272961? Is het juist dat de beheerplannen parken niet zijn vastgesteld door de gemeenteraad? Zo, ja, waarom niet? En op welke wijze garandeert u in het kader van het Groene en Open deel van het Collegeprogramma dat het groen en de toegankelijkheid van de parken wordt gewaarborgd bij het houden van evenementen in parken?

2. Kan het College aangeven waarom en op basis van welke criteria uiteindelijk het Oktoberfest niet kan plaatsvinden in het Wilhelminapark, maar wel in het Julianapark? Is het College alsnog bereid verder te kijken naar een beter alternatief waarbij omwonenden actief worden geraadpleegd, aangezien vooralsnog is gebleken dat dit tot nu toe onvoldoende is gebeurd?


3. Kan het College tot slot een opgave geven van
- het aantal vergunningsplichtige evenementen per park in 2009 en 2010;
- het aantal bezwaren dat tegen de verschillende evenementen in de parken is ingediend;
- de (additionele) onderhoudskosten die gepaard gaan nadat evenementen in de parken hebben plaatsgevonden?


---- --