Frans Timmermans opent TEDxEutropolis 2010


TEDxEutropolis is de eerste TEDx voor drie landen en tien steden

HEERLEN, 20100826 -- Stichting SocialBeta organiseert op 10 september in het Parkstad Limburg Theater Heerlen samen met een groep jonge ondernemers TEDxEutropolis, het eerste TEDx-evenement voor drie landen en tien steden. TEDxEutropolis zet de Euregio centraal en biedt sprekers en bezoekers een platform om hun ideeën hierover uit te wisselen. Oud staatssecretaris en huidig kamerlid Frans Timmermans zal op 10 september 2010 het eerste TEDx evenement in Limburg openen.

Timmermans is geboren in Maastricht en heeft in België het lager onderwijs en in Heerlen het hoger onderwijs doorlopen. Hij is een ware Europeaan die opgegroeid is in de Euregio en dus als geen ander weet hoe belangrijk het is om verder te denken dan je eigen stads- en landgrenzen. Het is dus niet geheel toevallig dat juist hij TEDxEutropolis opent.

TED: Ideas Worth Sharing
Wereldwijd is TED een jaarlijkse conferentie in Long Beach, Palm Springs en Oxford. Telkens worden 50 inspirerende denkers en doeners vanuit de hele wereld ingevlogen. Zij verzorgen ieder in 18 minuten een presentatie, een `talk'. Al Gore, Bono, Philippe Starck, Jamie Oliver, Bill Clinton en vele andere internationale coryfeeën hebben inmiddels gesproken op een TED-conferentie. Ca. 130.000 unieke bezoekers per dag bezoeken de website www.ted.com op. Miljoenen hebben inmiddels de filmpjes bekeken die van de talks worden gemaakt.
De missie van TED is 'ideas worth spreading'. TED gelooft in de kracht van een goed en gepassioneerd verhaal. Een verhaal dat in staat is om opvattingen, levens en uiteindelijk de wereld te veranderen. TED staat voor Technologie, Entertainment en Design: drie verschillende en uiteenlopende disciplines die samen onze toekomst zullen vormen.
In het verlengde van TED's missie 'ideas worth spreading' heeft TED een TEDx in de markt gezet. Dat is een lokale TEDx conferentie georganiseerd door een onafhankelijke organisatie die één dag duurt. Afgelopen jaar is zo een TEDxAmsterdam en een TEDxRotterdam geweest.

TEDxEutropolis
Maurice Hermans is directeur van het bedrijf driezesnul en is één van de initiatiefnemers van TEDxEutropolis in Heerlen. Hij verklaart de naam voor de conferentie als volgt: "De Euregio Maas-Rijn heeft uitdagingen op economisch, sociaal en cultureel gebied. Om van dit gebied een economisch en cultureel centrum te maken noemen we het Eutropolis. Dit concept, bedacht door Maurer United Architects staat voor een nieuw type stad. Vervolgens leggen we de metrokaart van Londen over die van de Euregio Maas-Rijn, dan kijk je er ineens heel anders naar." Wat je volgens Hermans dan ziet is een divers beeld van nationale en internationale verbindingen in stadse en groene gebieden. Van een regio met 3.7 miljoen inwoners, 3 nationaliteiten, 3 talen en talloze dialectvarianten en heel veel kenniscentra en universiteiten. "De nieuwe stad Eutropolis staat synoniem voor een Europees laboratorium, een compact gebied waar van alles bruist en zich ontwikkelt. Tijdens TEDxEutropolis op 10 september willen we die nieuwe ideeën met elkaar delen en letterlijk een podium geven. We kijken die dag met een andere visie naar de problemen waar elk landdeel van de Euregio mee wordt geconfronteerd".

Programma
09.00 uur ontvangst in Parkstad Limburg Theater Heerlen
09.30 uur Kick-off door Frans Timmermans
09.45 uur TED Global initiatiefnemer Chris Anderson legt de filosofie uit van TEDx in een video
10.00 uur Marc & Nicole Maurer zijn bedenker van het Eutropolis concept
10.20 uur Joop de Vries vertelt over scenario's voor Eutropolis
11.00 uur koffiepauze
11.25 uur Walter Amerika is een autoriteit op het gebied van de Creatieve Industrie
11.35 uur Karsten Gerloff is de president van de Free Software Foundation Europe
12.05 uur Paul Iske is initiatiefnemer van het instituut van briljante mislukkingen en hoogleraar open innovatie aan de UM
12.30 uur Lunch
13.45 uur TED Video
14.05 uur Ad van Wijk over duurzame energie
14.25 uur Katja Gruijters is Nederlands bekendste fooddesigner
14.45 uur Boris M. Riek is Duitslands bekendste ondernemers coach
15.00 uur Fruit & fris break
15.20 uur Marc Ume heeft een Oscar nominatie op zak voor zijn animatie's
15.35 uur Christian Nold over de Mediated Society
15.55 uur Daan Roosegaarde werkt op het snijvlak van kunst en techniek
16.15 uur Netwerkborrel
17.30 uur Einde

Meer informatie over TEDxEutropolis en de volledige lijst met sprekers vindt u op de website www.tedxeutropolis.eu