Ingezonden persbericht



CRYSTAL MASTERPIECES
BY ROYAL LEERDAM CRYSTAL

TIJDENS DE 'LEERDAMSE GLASDAGEN' EN INTERNATIONALE GLASKUNSTBEURS

OPEN VOOR PUBLIEK:
DATA: VRIJ. 10 T/M ZON. 12 SEPTEMBER 2010.
LOCATIE: ROYAL LEERDAM CRYSTAL, LINGEDIJK 8, LEERDAM

TIJD: 10.00 - 17.00 UUR, VRIJDAGAVOND 10 SEPTEMBER TOT 21.00 UUR

MASTERPIECES
Tot de bekendste Hollandse meesters behoren: Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Johannes Vermeer, Jacob van Ruisdael en Jan Steen. Tot de bekendste Hollandse meesters van de kristalfabriek uit Leerdam behoren o.a. Copier, de Bazel, Cochius, Meijdam en van der Marel.

Een belangrijk kenmerk van deze laatste groep kunstenaars is de manier waarop zij hun werk opbouwden. Sommigen maakten van te voren schetsen en studies, anderen begonnen direct met de meesterglasblazer 'aan de pijp'.

In al het werk is de hand van de meester zichtbaar, zo ontstonden de zogenoemde 'masterpieces'. Deze stukken worden door kenners en verzamelaars nog altijd met veel eerbied bewonderd.

HEDENDAAGS KLEURENGAMMA
Met respect voor het erfgoed zijn deze topstukken opnieuw onder de loep genomen in het kader van het huidige collectiebeleid. Royal Leerdam Crystal heeft huisontwerpster Carina Riezebos en kunstenaar Ruud Oosterhout gevraagd opnieuw te kijken naar deze klassieke, veelal volledig heldere stukken.

Hoe zouden deze objecten zich verhouden tot elkaar wanneer ze in een kleur worden geblazen? Voor welke kleurcombinaties zou Copier gekozen hebben voor zijn beroemde schaal wanneer hij zou beschikken over het kleurengamma van nu? Hoe ziet de Avalon serie van Siem van der Marel er uit wanneer er in de opbouw van het object gebruik wordt gemaakt van roze, blauwe en groene kleurstaven..

Antwoorden op deze vragen zijn tijdens de Leerdamse glasdagen in september te zien in de fabriek en de Kristalwinkel van Royal Leerdam Crystal.

Het resultaat is een uiterst verfijnde nieuwe kijk op het Hollands erfgoed. De kleurschakeringen brengen het klassieke werk tot leven en geven de stukken een heel eigen karakter, passend in deze tijd; Colourful masterpieces.

WAARDEER HET VAKMANSCHAP IN DE FABRIEK
Een bezoek aan de kristalfabriek is een belevenis. Er wordt inzichtelijk gemaakt dat het op ambachtelijke wijze vormgeven van een uniek object een proces is, waarbij een relatie moet opbloeien tussen het materiaal en de maker.

Werken met gloeiend heet materiaal vergt het maximale van de glasblazer. Het hele proces wordt in beeld gebracht, en eindigt bij het slijpwerk. Met een secuur oog voor verfijning krijgt het kristal hier zijn uiteindelijke vorm.

Tijdens de Leerdamse glasdagen in september worden de objecten van Andries Copier en Siem van der Marel in een geheel nieuw daglicht gezet. De masterpieces worden met de nieuwe kleurstellingen van Carina Riezebos en met de eigentijdse interpretatie van Ruud Oosterhout in de eeuwenoude kristalfabriek door meester-glasblazer Marco Lopulalan uitgevoerd.

Gloeiend genieten!

____________




Ingezonden persbericht