Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Datum augustus '10

Plaats Leiden

Tentoonstelling in het SieboldHuis

Zijden dromen
door Michiko Uehara

Vrijdag 10 september
t/m zondag 24 oktober 2010

Het textiel van Michiko Uehara is zo fijn als de dunne zijdedraden waarmee het geweven wordt. Deze uitzonderlijke Japanse textielkunstenares uit Okinawa weet precies hoe zij transparantie met de mooiste vormen kan combineren. Met de tentoonstelling 'Zijden dromen' in het SieboldHuis is zij nu ook voor het eerst in Nederland te bewonderen.

Michiko Uehara begon op 22-jarige leeftijd met weven tijdens haar opleiding in Tokyo. Na drie jaar keert zij terug naar haar geboortestreek in het uiterste zuiden van Japan, Okinawa. Deze eilandengroep staat bekend om haar zeer ontwikkelde textielkunst en zij put hier veel inspiratie uit.

Het ragfijne textiel dat Uehara vervaardigt, lijkt bijna uit elkaar te vallen van transparantie. Haar drie deniers dunne draden en alleen het gebruik van zijde zorgen voor bijzonder heldere en glimmende stoffen die het licht lijken terug te kaatsen. Het zijde spint en verft zij zelf op basis van enkel natuurlijke kleurstoffen. De kleurige stoffen die zij hiervan weeft, lijken net zijden dromen die ons naar exotische plaatsen voeren waar de zomer nog even voortleeft.

De opening zal verricht worden door Drs. Linda Hanssen, conservator Textiel in het Wereldmuseum Rotterdam, op donderdag 9 september om 17.00 uur.

Zijden dromen - Zijdekunst van Michiko Uehara
Van 10 september t/m 24 oktober 2010 in het SieboldHuis.

Bezoekadres: Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.

---


Noot voor redacties
Noot voor de redactie,