Ingezonden persbericht


Theater, techniek, multimedia

en de wereld van Edgar Allan Poe

Een voorstelling naar het beroemde verhaal William Wilson

Op 10 september 2010 gaat de voorstelling William Wilson van Het Pakt in première in de Toneelschuur in Haarlem. William Wilson is een multidisciplinaire theatervoorstelling naar een wereldberoemd verhaal van Edgar Allan Poe. Wat gebeurt er als je door de situatie gedwongen wordt afstand te nemen van je eigen geweten? William Wilson is een voorstelling van Herman Egbers, geregisseerd door Gerardjan Rijnders. Michael Helmerhorst is verantwoordelijk voor de vormgeving en beeldregie. De voorstelling is na de première nog te zien in Alkmaar, Purmerend, Amsterdam, Drachten en Den Haag.

Edgar Allan Poe (1809-1849) is één van de meest interessante auteurs uit de Romantiek. Zijn verhalen leveren niet alleen een griezelervaring op, maar zeggen ook iets fundamenteels over onze angsten: de angst die wordt opgewekt door een ander, de angst voor het onbekende, of de angst voor het zelf. "In mij heb jij geleefd - en zie nu aan mijn dood, zie aan dit beeld, dat je eigen beeld is, hoe grondig je jezelf hebt vermoord."

De ongeremde William Wilson wordt achtervolgd door een perfect op hem lijkende dubbelganger. Deze hardnekkige tegenstrever zit hem zijn leven lang op de hielen. In deze eigentijdse toneelbewerking wordt William Wilson gespeeld door acteur Herman Egbers. Bij aanvang van de voorstelling is Wilson stervende en keren we terug naar momenten in zijn herinnering: vertekend, vervormd, verkleurd en aangetast door de tijd, doorsneden met beeldflitsen uit het onderbewuste. Wilsons duistere dubbelganger wordt door vernuftige toepassing van projectietechniek als protagonist ten tonele gevoerd en gaat met Wilson in dialoog.

William Wilson is een mysterieus stuk dat pas aan het eind zijn ware aard laat zien. Op weg daar naartoe maakt het publiek een reis door Williams geest, waarin de buitenwereld door zijn gemoed wordt gekleurd.

"...een theaterpareltje... een hoogtepunt op het derde Simmerdeis Festival." (Leeuwarder Courant, 26-6-09)

Het Pakt - William Wilson SPEELT:


· 8 (try out), 9 (try out), 10 (première), 11 september: Toneelschuur, Haarlem


· 24 september: Provadja, Alkmaar


· 25 september: De Verbeelding, Purmerend


· 28 september: Bellevue, Amsterdam


· 6 oktober: Schouwburg De Lawei, Drachten


· 27 oktober: Theater aan het Spui, Den Haag

www.hetpakt.org

Meer informatie: Bureau Barel/Melle Kromhout (PR-medewerker), e: melle@bureaubarel.nl, t: 020 - 4121410 / 06-14414894