UMC St Radboud


Eerste IQ award toegekend

01-09-2010

De IQ award van het UMC St Radboud (afdeling IQ healtcare), die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt, is toegekend aan oncologisch chirurg Michel Wouters, verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. De prijs is bestemd voor het beste wetenschappelijk artikel over het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De officiële uitreiking van de prijs is op 10 september aanstaande tijdens de conferentie `Betere kwaliteit en veiligheid in de zorg, wat werkt?' in Nijmegen.

De IQ award

Wetenschappelijk onderzoek kan een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van de patiëntenzorg. Maar de zorg wordt pas echt beter als nieuwe inzichten ook in de praktijk worden nageleefd. De afdeling IQ healthcare van het UMC St Radboud wil tijdens haar tweejaarlijkse conferentie het beste wetenschappelijke artikel over het verbeteren van de kwaliteit van zorg honoreren met de IQ award. Deze wordt uitgereikt aan de eerste auteur van het artikel. Het artikel moet geschreven zijn door een Nederlandse onderzoeksgroep. De jury, onder leiding van hoogleraar sociale geneeskunde prof. dr. Niek Klazinga (UvA), heeft een zorgvuldige procedure gevolgd, gebaseerd op de `IQ consensus tool' en op de `gouden' zoekstandaarden van de Cochrane Collaboration. Er is gezocht in de periode 2008 tot halverwege 2010. Dit leidde tot een opbrengst van 387 artikelen, waaruit het winnende artikel is geselecteerd.

Chirurgie bij slokdarmkanker

Het winnende artikel is een publicatie in de Annals of Surgical Oncology uit 2009. Het gaat over concentratie van chirurgische ingrepen bij patiënten met slokdarmkanker en is het resultaat van samenwerking tussen diverse onderzoeksgroepen. Het artikel kreeg van de juryleden de hoogste score, waarbij ze gelet hebben op de bijdrage aan kwaliteitsverbetering, maatschappelijke impact en innovatie. De eerste auteur is Michel Wouters, als oncologisch chirurg werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Hij heef veel expertise opgebouwd op het gebied van indicatorontwikkeling en rondt binnenkort zijn proefschrift af getiteld 'Performance monitoring in surgical oncology'. Zijn promotor is prof. dr. Rob Tollenaar, hoogleraar chirurgische oncologie in het Leids Universitair Medisch Centrum.