Ingezonden persbericht


Alphen-Chaam, 3 september 2010


Plattelandsontwikkeling in de Baronie succesvol

In de Baronie gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Gilze-Rijen, Zundert, Rucphen loopt sinds 2008 het plattelandsontwikkelingsprogramma LEADER. Via dit programma dat onderdeel is van de totale reconstructie van het platteland zijn de afgelopen jaren zo'n twintig projecten gefinancierd die de leefbaarheid en sociale economie van het platteland versterken. Het programma is zo succesvol dat de middelen die hiervoor door Europa, provincie en gemeenten beschikbaar zijn gesteld (circa E 2,4 mln.) bijna zijn uitgeput. Op 10 september organiseert de Plaatselijke Groep LEADER de Baronie een bijeenkomst waar stilgestaan wordt bij de behaalde resultaten maar waarbij vooral wordt ingezet om de LEADER aanpak voor de regio te behouden. Dit betekent ook dat nieuwe middelen gevonden moeten worden bij regio, provincie en Europa om het succesvolle programma ook na 2010 te kunnen continueren.

LEADER de Baronie
LEADER de Baronie is één van de acht LEADER gebieden in Brabant. Het richt zich op de sociaal-economische versterking van het platteland en is één van de uitvoeringsinstrumenten dat ingezet wordt voor de totale reconstructie van het landelijk gebied om het gebied aantrekkelijker te maken. LEADER richt zich specifiek op projecten die van onderop tot stand komen, een grote sociale impact hebben en dicht bij de burger staan. Projecten die de mensen in het gebied in de benen brengen en van belang zijn voor de leefbaarheid. Het programma wordt uitgevoerd door Plaatselijke Groep de Baronie. De middelen zijn afkomstig van Europa, provincie Noord-Brabant en de gemeenten in de Baronie. Het programma wordt uitgevoerd door de Plaatselijke Groep. De leden nemen hierin zitting op persoonlijke titel en wenden hun kennis en netwerk aan om goede projecten aan te jagen.

LEADER na 2010
Door de grote belangstelling voor het programma en het feit dat er veel initiatieven in de Baronie worden ontwikkeld raken de middelen uitgeput. Plaatselijke Groep de Baronie wil het succesvolle programma de komende jaren graag voortzetten en vooral de energie die er is bij de Plaatselijke Groepen behouden. Om dit te realiseren zal de komende maanden onderzocht worden of er voldoende draagvlak is bij regio en provincie om het programma voort te zetten.

Bijeenkomst
Om het succes van LEADER de Baronie te vieren en bij bestuurders draagvlak te creëren voor het voorzetten van LEADER organiseert Plaatselijke Groep de Baronie op 10 september a.s. van 10:00 uur - 13:00 uur een discussiebijeenkomst. Deze vindt plaats bij woonvoorziening de Schans in Chaam. Een project dat mede door het LEADER programma tot stand is gekomen en dat een goed voorbeeld is van het creëren van nieuwe functies voor het platteland en het integraal oppakken van kansen. Het project is dan ook genomineerd voor de Brabantse Dorpen Derby en maakt kans om het beste leefbaarheidproject van Brabant te worden. De Schans wordt aansluitend aan de discussiebijeenkomst in de middag officieel geopend.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Het LEADER programma is onderdeel van de herinrichting van het platteland in De Baronie. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de Reconstructiecommissie De Baronie.