Gemeente Maastricht

Proef parkeren buitenlandse studenten in Maastricht

De Gemeente Maastricht en Maastricht University starten een proef om de parkeeroverlast van buitenlandse studenten te verminderen. Studenten die geen kamer hebben in Maastricht, maar op en neer reizen vanuit hun buitenlandse woonplaats naar Maastricht, kunnen vanaf september 2010 een parkeervergunning aanvragen en daarmee overdag hun auto parkeren in de buurten Brusselsepoort, Mariaberg, Jekerdal, Villapark en Sint Pieter en het parkeerterrein onder de Noorderbrug/Franciscus Romanusweg. Met de regeling hopen de universiteit en de gemeente een verschuiving te verkrijgen van het parkeren in gebieden waar nu een grote parkeerdruk bestaat naar gebieden waar nog ruimte is. De vergunning kost de studenten ¤5,- per maand . De proef start per september 2010 en eindigt 1 augustus 2011. Daarna wordt besloten of de proef wordt voortgezet.

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit buitenlandse studenten die dagelijks of enkele keren per week op en neer reizen vanuit hun buitenlandse woonplaats naar Maastricht. De universiteit zal de doelgroep op de hoogte stellen van de regeling en benaderen voor deelname. Naast de pendelende studenten is er ook een grote groep buitenlandse studenten die in Maastricht of omgeving wonen (en dus niet dagelijks op en neer reizen). Deze studenten kunnen hun auto vanaf september 2010 24 uur per dag gratis parkeren op een parkeerterrein van Maastricht University op Randwyck. Bij dit parkeerterrein worden ook fietsenstallingen gerealiseerd.

Parkeerzones

Met de parkeervergunning kunnen studenten van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 19.00 uur parkeren in een van de volgende vier parkeerzones waar betaald parkeren van toepassing is:


* Brusselsepoort (maximaal 50 vergunningen)
* Mariaberg (maximaal 125 vergunningen)

* Villapark, Sint Pieter en Jekerdal (maximaal 100 vergunningen)
* Parkeerterrein Noorderbrug/Franciscus Romanusweg (maximaal 50 vergunningen)

De proef heeft geen consequenties voor het parkeervergunningenbeleid van de gemeente.

De parkeervergunning is niet geldig in de volgende straten: Brusselsepoort: Sint Annalaan, Joseph Hollmanstraat en Franquinetstraat Mariaberg: Hertogsingel, Sint Annalaan, Tongerseweg en Volksplein Villapark: Glacisweg en Luikerweg