Festival De Wereld van Witte de With focust op Rotterdams kunsttalent


ROTTERDAM, 20100902 -- De 11de editie van kunstenfestival De Wereld van Witte de With richt haar schijnwerpers op het werk van Rotterdams kunsttalent. In Rotterdam Focus tonen twaalf jonge makers vernieuwende beeldende kunst. Bij uitstek Rotterdamse onderwerpen als veiligheid, ruimtelijkheid van de stad, wet- en regelgeving, en straatcultuur inspireren een nieuwe lichting van geëngageerde Rotterdamse kunstenaars. De focus op jonge talentvolle Rotterdamse kunstenaars is onderdeel van de nieuwe koers van het festival, waarmee het jonge Rotterdamse makers een internationaal podium biedt. Festival De Wereld van Witte de With duurt van vrijdag 10 september tot en met zondag 12 september.

Rotterdam heeft nationaal en internationaal een stevige reputatie als het gaat om vernieuwende architectuur, toonaangevende mode, innovatief design en een ideaal klimaat voor creatieve ondernemers. Festival De Wereld van Witte de With wil met een jaarlijkse focus op vernieuwend werk van jonge talentvolle Rotterdamse makers de Rotterdamse beeldende kunst voor het voetlicht brengen.

Festival De Wereld van Witte de With selecteerde voor haar eerste Rotterdam Focus negen werken van in totaal twaalf Rotterdamse makers. Vier werken zijn speciaal voor het festival De Wereld van Witte de With gemaakt en beleven op vrijdag 10 september hun première.

JASPER NIENS presenteert zijn installatie Crowd Control. Dit werk, speciaal gemaakt voor Festival De Wereld van Witte de With in samenwerking met Bonheur Theaterbedrijf Rotterdam, gaat over de schijn en absurditeit van veiligheid, over mensen massa's, publiekscontrole versus ontregeling.

VESTA KROESE i.s.m. STUDIO BOOMGAARD bouwen speciaal ter gelegenheid van het festival de installatie PASSBY/BYPASS. Hoe verhoudt de drukke Witte de Withstraat zich ten opzichte van haar eigen zijstraatjes? Met PASSBY/BYPASS laat Vesta Kroese zien hoe stukken Rotterdamse stad niet langzaam in elkaar overvloeien maar als harde contrasten naast elkaar liggen.

Sorry Mama... van HIDDE VAN SCHIE speelt met de notie van het menselijk bestaan. Onze eigen oplettendheid, het blindelings vertrouwen op de ander zijn ingrediënten voor persoonlijke vrijheid. De risico's en de ongelukken accepteren we als de prijs voor deze vrijheid. Sorry Mama... is een nieuw en persoonlijk monument met een knipoog.

JEROEN MOLENAAR, JORIS STRIJBOS & JASPER BOS ontwikkelden voor het festival In Phi. In Phi is een interactieve video installatie waarin de toeschouwer wordt uitgedaagd te animeren met zijn of haar eigen spiegelbeeld. Tevens nemen Jeroen Molenaar, Joris Strijbos & Jasper Bos aan het festival deel met hun Meganimator.

DIRK VAN LIESHOUT met de installatie-performance Waiting Room, JONAS VOORWERK met de installatie Windorgel, ODRADA BURGHOORN en HUUB WIJNEN met Het Blauwe Huisje, CHARLOTTE VAN OTTERLOO en DANIELLA WESSELING met de performance L'eau di zee maken de Rotterdam Focus compleet.

Rotterdam Focus maakt onderdeel uit van de nieuwe koers van het festival. Het Festival De Wereld van Witte de With wil binnen drie edities uitgroeien tot een toonaangevend internationaal kunstenfestival. Met Rotterdam Focus biedt het festival jonge talentvolle Rotterdamse makers een podium, en stimuleert een wisselwerking tussen internationale en Rotterdamse kunst.

Op de website van Festival De Wereld van Witte de With - www.festivalwww.nl - staat per Rotterdam Focus kunstenaar een uitgebreide biografie en omschrijving van elk werk.

Festival De Wereld van Witte de With





Ingezonden persbericht