Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Valkenburg/Gouda, 24 augustus 2010

Groene Hart Streekproducten een nieuw bestanddeel
van Gouda Culinair op 10, 11 en 12 september aanstaande

Aan de zesde editie van Gouda Culinair, dat op 10, 11 en 12 september plaatsvindt, wordt een nieuwe 'sensatie' toegevoegd: een presentatie van Groene Hart Streekproducten. De Groene Hart Coöperatie presenteert zich op Gouda Culinair met een groot assortiment zuivel- en fruitproducten geproduceerd door de bij deze coöperatie aangesloten producenten.

In de Pagodetent, die is ingericht als streekproductenrestaurant, kunnen de bezoekers van Gouda Culinair genieten van culinaire hoogstandjes bereid met producten uit de streek. Tijdens deze happening wordt ook het boek annex kookgids 'Gouda Kookt', waarin de Groene Hart Streekproducten een prominente plaats innemen, gepresenteerd.

Groene Hart Coöperatie
Sinds 1 juni jl. heeft een groot aantal producenten van zuivel- en fruitproducten uit het Groene Hart zich verenigd in de 'Groene Hart Coöperatie'. De doelstelling van deze coöperatie is het voor de huidige en potentiële afnemers makkelijker maken om Groene Hart Streekproducten te verkrijgen. Tevens draagt zij er zorg voor dat de producten onder het label 'Groene Hart Streekproducten' ambachtelijke producten van hoge kwaliteit zijn. Deze streekproducten zijn te koop in de Groene Hart Marktwagen, die te vinden is op vele streekmarkten in en rond het Groene Hart. Naar verwachting zal de verkoop op korte termijn ook van start gaan in levensmiddelenzaken.

Groene Hart Pagode op Gouda Culinair
In de als 'streekproductenrestaurant' ingerichte Groene Hart Pagode staan zuivel- en fruitproducten onder het label 'Groene Hart Streekproducten' uitgestald. De Groene Hart Coöperatie is erin geslaagd onder dit label een groot assortiment uit te brengen variërend van een grote verscheidenheid aan kazen, ambachtelijk bereid door boerenbedrijven uit het Groene Hart, evenals vis, vlees, zuivel, groente en fruit. Voor de bezoekers aan Gouda Culinair worden onder de bezielende leiding van vakkundige koks culinaire hoogstandjes van streekproducten geserveerd. (Natuurlijk tegen betaling van de daarvoor in omloop gebrachte munten)

Een aantal culinaire hoogstandjes:
Tompoes | Kreeft | Appel
Met rivierkreeftjes uit de lek en appeltjes uit Woerden.

Carpaccio | Eend
Wilde kooieend uit de polder, dun gesneden geserveerd met een salade van waterkers, lichte dressing van pruimen uit Woerden, Boeren Goudse Oplegkaas en boerenbrood.

Plateau Charcuterie Groene Hart
Biologische droge runderworstjes, gerookte en gedroogde runderham, ham van langzaam gegroeide, biologische varkens geserveerd met kersencompote en boerenbrood.

Kaasplateau Groene Hart
Boerengoudse Oplegkaas, Boerenfenegriek, Boerengeitenkaas, Vinkethaler, Hollandse witte met tomaat geserveerd met uienchutney en vlierbloesemgelei.

Yoghurtijs | Kersen | Appel
Huisgemaakt boerenyoghurtijs, geserveerd met gemarineerde kersen, appelstukjes en vlierbloesemsiroop.

Het Groene Hart presenteert zich ook een aantal keren in het programma, dat onder auspiciën van de organisatie van Gouda Culinair plaatsvindt. Op 11 en 12 september is er een 'Groene Hart Workshop' voor kinderen waarin boter en karnemelk worden bereid. Bovendien is er op 12 september een presentatie van streekproducten bij 'High Tea & Jazz' in het park.