Ingezonden persbericht


--- P E R S B E R I C H T ---

Leerdamse Glasdagen!
op 10, 11 en 12 september 2010

De Glasdagen zijn de uitmarkt van Leerdam. Drie dagen vol fonkelende evenementen. Dit jaar alweer voor de vijfde keer. Kom naar het gloednieuwe Glasmuseum met maar liefst zeven verschillende tentoonstellingen. Vaar daarna met een sloepje naar de Glasblazerij om te kijken naar de zwoegende en zwetende glasblazers of de kwetsbare, glazen vogels die zich in het water spiegelen. Bezoek de Internationale Glaskunstbeurs met duizenden stuks glaswerk. Alle galerieën zijn geopend en tonen nieuw werk. Overal staat, hangt, ligt en drijft glas. Leerdam, waar anders?

Presentatie label by Nationaal Glasmuseum
Op de Glaskunstbeurs vindt de presentatie plaats van het nieuwe designlabel by Nationaal Glasmuseum. Sinds het voorjaar van 2008 zijn tientallen ontwerpers en kunstenaars in de Glasblazerij aan het werk geweest om geheel vrij te experimenteren. Een aantal van deze artistieke experimenten heeft geleid tot producten die nu in (kleine) series geproduceerd worden onder het label "by Nationaal Glasmuseum". Ontwerpen van Piet Hein Eek, Chris Kabel, Klavers van Engelen en Peik Suyling: voorlopig alleen te koop in de museumwinkel aan de Lingedijk en tijdens de Glasdagen op de Glaskunstbeurs.

Vreemde Vogels in de Linge
2010 is het internationale jaar van de biodiversiteit. Daarom heeft het Nationaal Glasmuseum het project "Vreemde Vogels" bedacht. Bekende Nederlanders laten in de glasblazerij van het museum prachtige vogels blazen. Zowel bestaande als compleet verzonnen soorten. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan Vogelbescherming Nederland. Na Fred Wouters, directeur Vogelbescherming Nederland, zijn ondermeer de natuurliefhebbers Janneke Brinkman en Haig Balian, directeur Artis aan de slag gegaan. Variërend van een Keerkringvogel tot een exotische flamingo en van een Nonnetje tot de universele badeend. Tijdens de Glasdagen zijn ze allemaal te zien op, rond en boven het haventje voor de Glasblazerij Leerdam.

Internationale Glaskunstbeurs in Het Dak
Drie dagen Glaskunst! Alweer de 22e editie van deze grootste glaskunstbeurs van Nederland. Honderden kunstenaars, verzamelaars en beurshandelaren tonen en verkopen op deze beurs prachtige stukken. De grootste collectie oude en moderne glasobjecten ter wereld is te zien en te koop op deze internationale beurs.

Demonstraties glasblazen in de Glasblazerij Leerdam Van alle ambachten is glasblazen zeker de spectaculairste. Vuur, behendigheid, pure spierkracht en jarenlange ervaring zijn nodig om de hete, stroperige substantie zo te vormen dat er iets moois ontstaat. Voel de hitte, ruik het vuur: doorlopende demonstraties glasblazen. Beleef mee hoe de mooiste stukken gemaakt worden.

Andere activiteiten

* Bekijk de zeven openingstentoonstellingen in het pas geopende Nationaal Glasmuseum. Glas van alle kanten! (voor meer informatie zie de bijlage)
* Laat u met onze sloepen varen tussen het museum aan de Lingedijk en de Glasblazerij in het centrum van Leerdam.
* In de Glasfabriek van Royal Leerdam Crystal staat de tentoonstelling Masterpieces: Carina Riezebos en Ruud Oosterhout kruipen in de huid van meesters als Copier en Van der Marel.
* Laat een drinkglas graveren met uw eigen naam bij Tine Planken. Of maak uw cadeau extra persoonlijk door een leuke tekst erin te laten graveren. U kunt op zaterdag terecht in de winkel en bespreek uw ideeÑ'n.
* In de Glasblazerij ziet u de mooiste foto's van onze glasblazers, gezien door de ogen van onze huisfotograaf Ben Deiman.
* Presentatie nieuwe collectie glassieraden van Cilja Zuyderwyk in Galerie de Smederij.
* In het atelier Celzza ziet u hoe glasblazers kunstenaar Raffaele Simioli inspireren.
* Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag toont de Glas Galerie Leerdam 90 unica van Floris Meydam. Een mooie balans met de tentoonstelling van Floris Meydam in het nieuwe glasmuseum.
* Presentatie nieuw werk van Gert Bullée in de winkel Mooiglas & Zo. De kunstenaar zelf is aanwezig om tekst en uitleg te geven.
* Ook Saniye Bildercin en Yvon Trossèl presenteren nieuw werk in Kunstlijn 13.

--- E I N D E B E R I C H T ---